DİHA muhabiri Şermin Soydan hakkında müebbet hapis istendi

Soydan’ın ilk duruşması, 10 Ağustos’ta Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.Soydan hakkında hazırlanan iddianamede ''Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme’ ve ''Devletin savaş ve imkânlarının...

Soydan’ın ilk duruşması, 10 Ağustos’ta Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Soydan hakkında hazırlanan iddianamede ''Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme’ ve ''Devletin savaş ve imkânlarının tehlikeye sokulması’ iddiasıyla müebbet hapis cezası istenirken, ''Örgüte üye olmak’ iddiasıyla üç ile sekiz yıl, ''Örgüte yardım ve yataklık etmek’ iddiasıyla da beş ile 10 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

DİHA’nın haberine göre, Cumhuriyet Savcısı Murat Şahin tarafından hazırlanan 21 sayfalık iddianamede yer alan iddialar, Soydan’ın gazetecilik faaliyetlerine odaklandı.

İddianamede, Soydan’ın diğer tutuklu DİHA muhabiri Nedim Türfent’le telefon görüşmeleri yer alırken, Yüksekova’dan ''sokağa çıkma yasağı’na ilişkin yaptığı haberler yasadışı ilan edildi.

Savcı, Soydan’ın sıkıyönetim mağduru insanlarla yaptığı röportajları da şu şekilde yorumladı: “Türkiye Cumhuriyet Devleti aleyhinde yapacağı bir haberle ilgili askeri karakol olduğu değerlendirilen yerle ilgili askeri unsurların köylere girip zorla arama yaptıkları ve baskı uyguladıkları şeklinde gerçeklikten uzak sadece Türkiye Cumhuriyetini yurt içinde ve uluslararası kamuoyunda kötü konuma sokmak, bölge halkının tepkisini sağlamak amacıyla sözde haber iletimi başlığını aktardığının anlaşılmıştır.''

Soydan’ın telefonla aldığı bir haberi “KCK/PKK örgütünün faaliyetlerini deşifre etmek için gerekli mercilerden aldıkları kararlarla işlem yapan polis teşkilatını yermek için haber peşinde olduğu…'' şeklinde değerlendiren savcı, Soydan’ın haber kaynaklarından biriyle Beysosun Karakolu’na yönelik saldırıya dair bilgi almak üzere yaptığı telefon görüşmesini “Konuyla ilgili bilgi alan Soydan’ın görüşmeleri yaparken güldüğü ve böyle bir haberden mutlu olduğu'' diye yorumladı.

Yüksekova’da ''devletin fosfor bombası kullandığının’ aktarıldığı telefon görüşmesi de “Kamuoyunda devlete karşı tepki çekmek, halkı devlete karşı galeyana getirmek'' olarak iddianamede yerini aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Tüketicilerin mağduriyetine çözüm yolda
Otomobil satışlarına sert tedbirler gündemde! Fahiş fiyatlarla mücadele edilecek
Sıfır araç fiyatına zam yapılamayacak! Devam eden zam skandalına son
Yenilenen Cupra Formentor: Düşük bütçe ve hız arayanlara dikkat!
Mercedes-Benz'de bir dönem sona erdi: Artık Apple CarPlay desteklenmiyor