Dikkat çeken araştırma: Seyahat yasağı karantinadan 3 kat daha etkili

ABD, İngiltere ve Kanadalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, ekonomik olarak zarar verici olmasına rağmen sınırları kapatmanın uygulanmasının daha kolay olduğunu buldu.

Avrupa ikinci dalga etkisi altındayken, Stanford, Oxford ve Newfoundland üniversiteleri tarafından yapılan ortak araştırmada, uluslararası seyahat yasaklarının koronavirüs yayılımını kontrol etmede gelen yolcuları karantinaya almaktan üç kat fazla olduğu belirtildi.

Uluslararası seyahat yasakları, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılımını kontrol etmede gelen yolcuları karantinaya almanın üç katı kadar etkili olabilir. NTV'de yer alan habere göre, ABD, İngiltere ve Kanadalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, ekonomik olarak zarar verici olmasına rağmen sınırları kapatmanın uygulanmasının daha kolay olduğunu buldu. Bununla birlikte, bilim insanları gelen yolculardan kendi kendini tecrit etmelerini istemenin kaçınılmaz olarak insanların kuralları görmezden gelmesine ve hastalığı halk arasında yaymasına yol açacağını açıkladı.

Uçuş yasağı uygulanması halinde 95, yasak olmaması durumunda 38 gün

Stanford, Oxford ve Newfoundland üniversiteleri tarafından yapılan çalışmada, nüfusun yüzde 0,1'inin çeşitli seyahat kısıtlamaları altında enfekte olmasının ne kadar süreceğini tahmin ediliyor. Matematiksel modelleme kullanılan çalışmada, uçuş yasağının uygulanmasının halinde bu sürenin 95 ile 123 gün sürebileceğini belirtildi. Diğer taraftan, nüfusun yüzde 0,1’in enfekte olmasının yurtdışından gelenlerin yüzde 50'si karantina tavsiyesini takip ettiyse, sadece 44 veya 46 gün, ancak uygunluk iyi ve gelen yolcuların yüzde 95'i izole edilmişse, 77 ile 89 güne kadar uzatılabileceği kaydedildi. Hiçbir kısıtlama ve karantina uygulamasının olmadığı en kötü senaryoda ise süre 38 güne kadar düşüyor. Çalışmanın yazarları, “'Resim oldukça açık: Doğru kontrol olmadan, enfekte gezginlerin akışı yeni bir ikinci dalganın tohumunu kolayca ekebilir” ifadelerini kullandı.

Tartışmalı bir siyasi ve ekonomik karar

Öte yandan, araştırmacılar seyahat kısıtlamalarının son derece tartışmalı bir siyasi ve ekonomik karar olduğunu ifade etti. İngiltere Hükümeti, Mart ayı ortasında sınırda karantina önlemlerini ertelediği ve 10 bin enfekte insanın ülkeye akın etmesine izin verdiği için eleştiriliyor. Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler ise pandeminin ilk dalgası esnasında salgını önlemek için sınırlarını katı bir şekilde kapattığı için koronavirüse karşı çok daha iyi bir mücadele verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Dikkat Edilmezse Tehlikeli! Kan Sulandırıcı İlaç Kullananlara Kritik Uyarı!
Dünya Astım Günü: Solunum Yollarında Bilinçlenme ve Mücadele
Osmanlı Padişahlarının Sırrı Ortaya Çıktı! Bu Balı Yiyenler Hastalanmıyor!
Kereviz: Doğanın Sağlık Deposu
Gaziantep Özel ANKA Hastanesi'ne Nöroloji Uzmanı Dr. Süleyman Ömer Alnıaçık Katıldı!