Dikkat edilmese de yeme bozuklukları hayatı tehdit ediyor!

Klinik Psikolog Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, anoreksiya, bulimia ve aşırı yeme gibi yeme bozukluklarının hayatı tehlikeye attığını vurguluyor: "Yeme bozuklukları, bireyin beden algısının bozulması ve beslenme alışkanlıklarının denetimsiz hale gelmesiyle ilişkilendirilir"

Klinik Psikolog Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, anoreksiya, bulimia ve aşırı yeme gibi yeme bozukluklarının yaşamı tehlikeye attığını belirtiyor. Örnek, "Yeme bozuklukları, kişinin beden algısının bozulması ve beslenme alışkanlıklarının sağlıksız bir şekilde değişmesiyle karakterize edilen ciddi psikolojik sorunlardır. Bu bozuklukların fiziksel zararlara ve yaşamı tehdit eden durumlara yol açabileceği unutulmamalıdır" diyor.

YEME BOZUKLUKLARI NEDİR?

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı ve Klinik Psikolog Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, beslenme ve yeme bozukluklarının çok çeşitli olduğunu, ancak anoreksiya nervoza, bulimia nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğunun en sık görülenler olduğunu belirtiyor. Örnek, "Anoreksiya, kişinin kendini kilolu hissetmesi nedeniyle gıda alımını kısıtlamasıyla kendini gösterirken, bulimia fazla kalorilerden kurtulmak için kusma gibi yöntemlere başvurur. Tıkınırcasına yeme ise kontrol kaybı dönemleri olarak kabul edilebilir ve anoreksiya veya bulimiadan bağımsız olarak ortaya çıkabilir. Araştırmalara göre, gençler arasında anoreksiya nervoza görülme oranı %5 iken, her 4 gençten biri hayatının bir döneminde bulimia deneyimi yaşamıştır" diye ekliyor.

Örnek, yeme bozukluğu olan kişilerin çoğu zaman bunun farkında olmadığını ve çevresinin de önemsemediğini belirtiyor. Bu nedenle, çevrenin dikkatli olması ve hemen tedaviye başvurması hayati önem taşır.

Dr. Öğr. Üyesi Örnek, yeme bozukluklarının ortaya çıkmasında farklı kuramların farklı nedenler sunduğunu belirtiyor. Beslenme alışkanlıklarının çocukluk döneminde ebeveynlerle kurulan ilişkiyle ilişkili olduğunu vurgulayan Örnek, anoreksiya nervozalı kişilerin annelerinden ayrılamadıklarını iddia ediyor. Ayrıca, bulimiada duygusal anlamda doyurucu olmayan aile ilişkilerinin sıklıkla görüldüğünü de ekliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.