Diktatörlük Anayasasında en kritik 3 madde!

AKP ve MHP'nin uzlaştığı anayasa değişiklik paketi 316 imza ile Meclis Başkanlığı'na sunuldu. AKP ve MHP kurmayları ortak açıklama yaparak Anayasa değişiklik paketi hakkında bilgi verdi. Yeni paket meclis'in hükümet üzerindeki...

AKP ve MHP'nin uzlaştığı anayasa değişiklik paketi 316 imza ile Meclis Başkanlığı'na sunuldu. AKP ve MHP kurmayları ortak açıklama yaparak Anayasa değişiklik paketi hakkında bilgi verdi. Yeni paket meclis'in hükümet üzerindeki denetim yetkisini ortadan kaldırarak, seçilecek devlet başkanını seçilmiş kral haline getirdiği ortaya çıktı. Öngörülen rejim tipik bir Latin Ameraka faşist dikkatörlüğü gibi.  

İŞTE 21 MADDELİK DEĞİŞİKLİK PAKETİ

PAKETTE 3 KRİTİK MADDE

AKP ve MHP'nin 'partili cumhurbaşkanlığı' modeli için üzerinde uzlaştıkları 21 maddelik Anayasa paketinin özellikle 3 maddesi AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dinci-faşist bir dikta rejimi kurmalarının önündeki tüm engelleri kaldırıyor.

Anayasa Paketi'nin 6. maddesi, TBMM'nin görev ve yetkilerini düzenleyen 2709 sayılı kanunun 87. maddesini yeniden düzenliyor. Yapılan değişiklik ile Meclis'in yürütme üzerindeki denetim yetkisini ortadan kaldırıyor.

Pakette yer alan ikinci riskli madde ise, Cumhurbaşkanına Bakanlar Kurulu'nu tek başına belirleme yetkisi vermesi. Cumhurbaşkanı, Meclis içinden veya dışından istediği isimleri Bakanlar Kurulu'na atayabilecek. Bu durum, yürütmenin de tek kişide toplanmasına neden olacağı gibi, milletvekillerini ve bakanları belirleyen Cumhurbaşkanının 'tek adam' konumunu daha da perçinleyecek.

OHAL VE SAVAŞ YETKİSİ

Anayasa paketinin 13. maddesi ise Cumhurbaşkanına tek başıan OHAL ve savaş ilanı yetkisi veriyor. Böyle bir yetki Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'te bile bulunmuyordu. Meclis sadece 3 ay süreyle Mustafa Kemal'e bazı knularda tek başına karar almasını sağlayan olağanüstü bir yetki vermiş, sürenin bitiminde bu yetkiyi geri almıştı.

Mevcut Anayasa'da Meclis onayı gerektiren işlemlerin Cumhurbaşkanının tek başına kullanacağı bir yetkiye dönüştürülmesi ve Meclis'in tamamen devre dışı bırakılması, söz konusu değişikliğin yürürlüğe girmesi halinde Saray rejimini mutlak bir tek adam rejimine çevirmiş olacak. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin 'hukuk dışı fiili duruma hukuki zemin hazırlamak' diyerek tarif ettiği bu sistemde, diktatörlük önünde hiç bir engel kalmayacak. 

Başkana tek başına neredeyse rejim değiştirme yetkisini bile tanıyan yeni anaya paketi, eğer meclis'ten geçer ya da referandumda kabum edilirse, Türkiye'de islamcı faşist bir dikta düzeni kurulmuş olacak.

Tehdidin büyüklüğü de yeni anayasanın tasarısının/teklifinin bu yapısından kaynaklanıyor. 

İŞTE 21 MADDELİK DEĞİŞİKLİK PAKETİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Özgür Özel'den Erdoğan'a anlamlı hediye: Cumhuriyet Ateşi
Özgür Özel, Erdoğan ile görüşmesinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek
İYİ Parti Trabzon’da istifalar devam ediyor
Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile bir görüşme gerçekleştirdi
Meclis Başkanı Kurtulmuş bugün DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'ni ziyaret edecek