ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye olası operasyon gündemiyle ilgili çıkışı batı basınında genişçe yer buldu. Financial Times, "Operasyon Türkiye'nin Suriye bataklığına daha çok gömülmesine neden olur" yorumunda bulunurken Daily Telegraph gazetesi için bir makale kaleme alan tarihçi akademisyen Mark Almond, "Erdoğan 'Barış Pınarı'ndan bahsediyor ama planı yeni bir iç savaşa davetiye çıkarıyor" diye yazdı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye olası operasyon gündemiyle ilgili Türkiye'ye dönük çıkışı, Trump'ın bölge politikasına dair tutumunu karmaşık bulan ABD'li muhaliflerin tepkileri, sınır bölgesinden ABD askerlerinin çekilişi batı basınında genişçe yer buldu.
NYT: KARMAŞIK SİNYALLER
ABD basınının önde gelen yayınları The Washington Post ve New York Times, Suriye'ye olası operasyon sürecine dair gelişmelere ilk sayfalarında yer verdi. New York Times'ta konuya ilişkin yer alan haberde, Cumhuriyetçi Parti'den Trump'a karşı yükselen seslerin "daha önce hiç olmadığı kadar sert bir üslup içerdiği" dile getirildi. Trump'ın tepkiler üzerine "Türkiye'nin ekonomisini bitiririm" çıkışı yapması ise "karmaşık sinyaller" olarak yorumlandı.
Washington Post da Trump'ın çelişkili gibi görünen tutumuna değinmeyi tercih etti. Trump'ın sınırdan askerlerini çekme kararının Kürtler tarafından "ihanet" olarak yorumlanışı ve operasyonun detaylarına ilişkin belirsizlikler olması öne çıkan haberlerde yer aldı.
İngiliz basını ise yoruma daha açık içeriklerle olası operasyon sürecine yer vermeyi tercih etti. Financial Times, "Operasyon Türkiye'nin Suriye bataklığına daha çok gömülmesine neden olur" yorumunda bulundu. Gazetede yayınlanan baş yazıda, Trump'ın Suriye tavrının kendi yönetiminin politikasıyla ters düşen bir durumda olduğu dile getirildi.
FT: ABD, SDG'Yİ YÜZÜSTÜ BIRAKTI
BBC'nin aktardığı yazıda, "Bir seneden kısa bir süre içinde Trump ikinci kez, ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı ana müttefikini umarsızca yüzüstü bıraktı. Daha da kötüsü, Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye'nin güvenlik endişeleri nedeniyle ABD ile yapılan anlaşmaya uygun olarak sınır bölgesinden çekiliyordu. Amaç çatışmayı engellemekti, ama şimdi çatışma çok daha yakın bir ihtimal" denildi.
Trump'ın, IŞİD'in bölgede tamamen yenildiği iddiasını da "aceleci" olarak yorumlayan FT, "Bu karar, Trump'ın Orta Doğu'daki tutarsız kararlarına bir yenisini daha ekliyor. Bu karar ayrıca Pentagon ve Washington'ın müttefiklerini de hazırlıksız yakalamış gibi görünüyor" yorumunda bulundu.
Gazete, Trump'a dönük muhalif seslere de değinerek, "Senato çoğunluk lideri Cumhuriyetçi senatör Mitch McConnell, Başkan Trump'ın sıkı bir destekçisi, ancak McConnell, Trump'a, aceleci bir geri çekilmenin Rusya, İran ve Suriye rejiminin lehine olacağı ve IŞİD'in yeniden yapılanması şansını artıracağı uyarısında bulundu" ifadelerine yer verdi.
ABD'nin Avrupalı müttefiklerinin tepkilerine de yer veren FT, Avrupa'nın bu adımın IŞİD'e karşı elde edilen kazanımları tehlikeye düşürmesinden endişe ettiğini belirtti.
'KÜRTLER ŞAM'LA İTTİFAK KURABİLİR'
İngiliz basınında öne çıkan Guardian gazetesinde ise Trump'ın yine olası operasyona ilişkin tutumu yer buldu.
Guardian yazarı Martin Chulov, "Trump'ın ihaneti Kürtleri kızdırdı ama ABD çıkarlarını da riske attı" başlıklı yazısında, "Az sayıda seçeneği olan Kürt liderlerin de Şam yönetimi ile ittifak kurması muhtemel. Ama bu adım Türkiye için büyük bir ödül. Kürtleri sınır bölgesinin neredeyse tamamından uzaklaştırmış olacaklar. Bu Cumhurbaşkanı Erdoğan için de bir zafer olacak. Ancak Trump'ın Türkiye'nin yeni dostu mu olduğu sorusunun cevabı henüz bilinmiyor" ifadelerine yer verdi.
TİMES, AFRİN'İ HATIRLATTI
Times gazetesi ise Türkiye'nin Afrin operasyonuyla ilgili 100 bin kişinin kaçmak zorunda hatırlatarak Tel Abyad'dan konuştuğu bir kişinin görüşlerine yer verdi.
Haberde, görüşülen kişinin "Özellikle yakın köylerde akrabaları olanlar burayı terk etmeye başladı. Sokaklar boş" sözlerine yer verildi.
'ERDOĞAN, İÇ SAVAŞA DAVETİYE ÇIKARIYOR'
Daily Telegraph gazetesi için bir makale kaleme alan tarihçi akademisyen Mark Almond, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın topraklarındaki 2 milyon Suriyeli göçmeni Suriye'nin kuzeydoğusuna yerleştirme planının, yeni bir iç savaşa davetiye olduğunu yazdı.
Almond, "Erdoğan 'Barış Pınarı'ndan bahsediyor ama planı yeni bir iç savaşa davetiye çıkarıyor. Bu durumda binlerce IŞİD savaşçısı yeniden ortaya çıkabilir, Esad güçleri, Rusya ve İran'ın da desteğiyle yeniden bölgede söz sahibi olmak isteyebilir ve Suudi Arabistan ve Katar gibi karşıtları da boş durmaz. Halihazırda kötü olan durum çok daha vahim bir hal alabilir" ifadelerine yer verdi.