Dış Ticaret Açığı Ağustos’ta 5 Milyar Doların Altına Düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ağustosta Türkiye'nin dış ticaret açığı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,7 azalarak 4,99 milyar dolara düştü. İhracat artarken, ithalat azalıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ait dış ticaret verilerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla dış ticaret açığının yüzde 42,7 oranında azalarak 4 milyar 992 milyon dolara gerilediği görüldü. İhracat 22 milyar 48 milyon dolara, ithalat ise 27 milyar 40 milyon dolara düşerken, genel ticaret sistemine göre yapılan verilerde, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde ihracatın 170 milyar 801 milyon dolara yükseldiği belirtildi.

İHRACAT VE İTHALAT TRENDLERİ

İhracat, ağustosta geçen yıla göre yüzde 2,3 artış gösterirken, ithalatın yüzde 10,7 oranında gerilediği gözlemlendi. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç, ağustos ayında yapılan ihracat da yüzde 2,5 artarak 20 milyar 148 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde, enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalatın ise yüzde 5,6 azalarak 20 milyar 450 milyon dolara gerilediği kaydedildi.

DIŞ TİCARET HACMİ VE İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI

Ağustos ayında dış ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 1,7 oranında azalarak 40 milyar 598 milyon dolar olarak gerçekleşti. Enerji ve parasal olmayan altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 98,5 olarak belirlendi. Bu veriler, Türkiye’nin dış ticaret dengesinin iyileştiğini ve ithalatın azalırken, ihracatın artmaya devam ettiğini gösteriyor.

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.