Dışişleri Bakanı Fidan, Pekin'de Çinli yetkililerle görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin'in başkenti Pekin'de resmi ziyarette bulundu. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve yeni teknoloji yatırımları görüşüldü. Diplomatik temaslar, Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi'nin uyumlaştırılmasını kapsadı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin'in başkenti Pekin'e gerçekleştirdiği resmî ziyarette, ekonomik iş birliği ve yeni teknoloji yatırımları gibi konuları ele aldı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ve önemli ulaştırma projelerinin uyumlaştırılması da görüşmelerin odak noktasıydı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin'in başkenti Pekin'e resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bakan Fidan, Pekin'de Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Cıng tarafından kabul edildi. Ayrıca mevkidaşı Wang Yi ile görüştü.

Dışişleri Bakanı sıfatıyla Çin'e ilk kez bir ziyaret gerçekleştiren Fidan, dün de Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Politbüro Üyesi ve ÇKP Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Çen Vençing ile bir araya geldi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 48 milyar doları aştı. Çin, Türkiye’nin Asya’da birinci, dünyada ise üçüncü büyük ticaret ortağı konumunda.

Diplomatik kaynaklara göre; görüşmelerde ekonomik ve ticari ilişkiler önemli bir yer tuttu ve ikili ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ile Çin'den Türkiye’ye özellikle yeni teknolojiler alanında yapılacak yatırımların da ele alınması bekleniyordu.

Ukrayna, Gazze ve Kızıldeniz’deki gelişmelerin küresel tedarik hatlarını ve bazı ulaştırma koridoru projelerini olumsuz etkilediği bir dönemde, Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi'nin uyumlaştırılması çalışmaları hakkında da görüş alışverişinde bulunulması bekleniyordu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.