Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arabuluculuk Çalıştayı’na katıldı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Uluslararası Barış Arabuluculuğu Çalıştayı'nda Türkiye'nin barışçıl çözüm vizyonunu vurguladı. Akademisyenlerle iş birliği ve arabuluculuk faaliyetleri değerlendirilen çalıştayda, Türkiye’nin bu alandaki öncü rolü ve uluslararası başarıları ele alındı.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN, ULUSLARARASI BARIŞ ARABULUCULUĞU ÇALIŞTAYI'NA KATILDI

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı (SAM) ve Uluslararası Arabuluculuk Genel Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen "Uluslararası Barış Arabuluculuğu Çalıştayı," bakanlık yetkilileri, akademisyenler ve düşünce kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, çalıştaya katılarak Türkiye’nin ihtilafların barışçıl yollarla çözümündeki özgün rolüne dikkat çekti. Bakan Fidan, yaptığı konuşmada, arabuluculuk faaliyetlerine dair deneyimlerini paylaştı ve geleceğe yönelik vizyonunu aktardı. Ayrıca, akademisyenlerle fikir alışverişinde bulundu.

ÇALIŞTAYDA ELE ALINAN KONULAR


Bakanlıktan yapılan açıklamada, çalıştayda arabuluculuk alanında teori ve uygulama arasındaki etkileşim ile akademi ve resmi kurumlar arasındaki iş birliğini güçlendirmek için atılabilecek adımların değerlendirildiği belirtildi. Türkiye'nin uluslararası barış arabuluculuğundaki mevcut konumu, gelecekteki olası yönelimleri ve bu alandaki güçlü ve geliştirilmeye açık yönleri ele alındı.

Katılımcılar, Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardaki tematik çalışmaları ile geçmiş ve mevcut somut arabuluculuk faaliyetlerini değerlendirdi. Türkiye’nin arabuluculuk alanındaki özgün niteliklerinin, ilerleyen süreçte daha etkin şekilde kullanılabileceği alanlar masaya yatırıldı.

TÜRKİYE’NİN ARABULUCULUK VİZYONU


Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Türkiye’nin arabuluculuk vizyonunun sürdürülebilir istikrar ve barışı teşvik ederek güvenlik risklerini azaltma ve refahı artırma anlayışına dayandığı vurgulandı. Diplomasi ve diyaloğun çatışma ve savaşa karşı en etkili araçlar olduğuna işaret edilerek, barış ve istikrar sağlamaya yönelik aktif rol alma düşüncesinin, Türkiye’nin arabuluculuk faaliyetlerinin merkezinde yer aldığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Türkiye’nin BM, AGİT ve İİT çerçevesindeki girişimlerdeki eş başkanlık konumunun, ev sahipliği yaptığı Arabuluculuk Konferansları ve Sertifika Programlarının bu alandaki katmanlı rolünü gösterdiği ifade edildi. Türkiye’nin, hem bölgesel hem küresel ölçekte çok sayıda arabuluculuk girişimine öncülük ettiği ve bu çalışmalarla uluslararası düzlemde itibar gördüğü kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.