Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Yabancı düşmanlığı, göçmen karşıtlığı, İslam karşıtlığı eğilimleri ve çeşit

"Nefret ve şiddetin kısır döngüsünü birlikte çalışarak aşacağız"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yabancı düşmanlığı, göçmen karşıtlığı, İslam karşıtlığı eğilimleri ve çeşitli ayrımcılıklar, dışlama biçimleri küresel olarak artıyor. Bunlar da insanlığa, devlet güvenliğine ve barışa doğrudan tehdit oluşturuyor" dedi. 

Bakan Çavuşoğlu, Fas'ın Fes kentinde düzenlenen 'BM Medeniyetler İttifakı 9. Küresel Forumu Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı'nda konuştu.

BM Medeniyetler İttifakı'nın, insanların acı çekmesine neden olan bazı temel sorunlara çözüm bulmaya devam ettiğine işaret eden Çavuşoğlu, dünyanın zihinsel önyargılardan fiili ayrımcılığa ve hatta nefret suçlarına kadar zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Medeniyetler İttifakı'nın bu zorluklar karşısında birtakım başarıları ve bir eylem planının olduğunu lakin uluslararası işbirliğinin somut hale getirilmesine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Paylaşılan duygulardan oluşan etkili bir ittifak oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, 158 ülkenin katılımıyla İttifakın şimdiden güçlü bir küresel desteğe sahip olduğuna işaret etti.

Çavuşoğlu, Dostlar Grubu'nun ortak amaçlarına gösterdiği özveri ve bağlılık için toplantıya katılanlara Türkiye, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkı adına teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda 17 yaşında olan Medeniyetler İttifakı, umutsuz bir dönemde iyi niyet üzerine ve iyimser bir bakış açısıyla kuruldu. Şu anda çok taraflılığı gösteren bir girişimden bahsediyoruz. İttifak kurulduğunda sözde 'medeniyetlerin çatışması' popüler bir söylemdi. Neredeyse 20 yıl önce İspanya ile birlikte diyalog ve karşılıklı saygıya dayalı karşılıklı bir girişim önerisinde bulunduk. Bu ittifak, zamanımızın en önde gelen barış girişimlerinden biridir. Hem mesajı hem de çalışmalarıyla katkılarını bu yönde sunmakta."

Bugün tehdit ve meydan okumalarının devletler arası savaşlarla sınırlı olduğu yanılgısına düşülmemesi uyarısında bulunan Çavuşoğlu, "Yabancı düşmanlığı, göçmen karşıtlığı, İslam karşıtlığı eğilimleri ve çeşitli ayrımcılıklar, dışlama biçimleri küresel olarak artıyor. Bunlar da insanlığa, devlet güvenliğine ve barışa doğrudan tehdit oluşturuyor" dedi.

Çavuşoğlu, BM Medeniyetler İttifakı'nın gençlik, eğitim, göç ve medya gibi öncelikli alanlarındaki projeler aracılığıyla ortak duyguları ve eylemleri aktif şekilde desteklediğini kaydetti.

İttifaka daha fazla kurumsal ve mali kaynak sağlanması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, en çok katkı sağlayan ülke olarak Türkiye'nin İttifak'a desteğini sürdüreceğinin altını çizdi. 

"Nefret ve şiddetin kısır döngüsünü birlikte çalışarak aşacağız"

Bakan Çavuşoğlu, Fas'ın Fes kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 9. Küresel Forumu'na ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Medeniyetler İttifakı Forumu'nun bugün 158 üyeye ulaştığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Mevlana'nın 'Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir' şiarıyla 2005'te İspanya'yla başlattığımız, bugün 158 üyeye ulaşan Medeniyetler İttifakı'nın Fes'teki toplantısına katıldık. Nefret ve şiddetin kısır döngüsünü birlikte çalışarak aşacağız" ifadelerini kullandı. (AA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.