Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için dört şartı açıkladı!

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkiye-Suriye ilişkilerinin 2011 öncesine dönmesi için dört şart belirledi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, ulusal uzlaşı sağlanması, güvenli geri dönüş koşullarının oluşturulması ve insani yardımların devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkiye-Suriye ilişkilerinin 2011 öncesine dönmesi için belirlenen dört şartı açıkladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yakın zamanda Suriye parlamentosunda yaptığı konuşmada, "Bir ilişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle yıkıma yol açan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir" ifadelerini kullandı. Esad, Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesini istediğini ancak bunun görüşmeler için bir ön şart olmadığını vurguladı.

Esad, Türk yetkililerin "Çekilme olmazsa Türklerle görüşmeyeceğiz" demesinin doğru olmadığını belirtti.

DÖRT ŞART


TRT Haber'e konuşan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye'nin dört şartını şu şekilde sıraladı:

1. Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak amacıyla terör unsurlarından arındırılması.
2. Suriye’nin halkıyla, meşru talep ve beklentileri doğrultusunda 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde gerçek bir ulusal uzlaşı sağlaması.
3. Güvenli ve onurlu geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması.
4. İnsani yardımların kesintisiz şekilde devam etmesi.

GELİŞMELER


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Haziran’da "Diplomatik ilişkilerin kurulmaması için hiçbir sebep yok" derken, 7 Temmuz’da Esad ile olası bir görüşme için "her an" davette bulunabileceklerini ifade etti. Erdoğan, Esad’ın Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için adım atması halinde karşılık vereceklerini belirtti ve geçmişteki ilişkilerin yeniden tesis edilmesini istedi.

Ancak Esad, bu tür görüşmelerin ancak Türk güçlerinin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi gibi temel konulara odaklanması durumunda gerçekleşebileceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise 12 Ağustos’ta Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye ve Suriye'nin ilişkileri normalleştirme çabaları kapsamında bakanlar düzeyinde bir araya gelebileceğini belirtti. Güler, uygun koşullar sağlandığında Ankara'nın 2020'de başlattığı "bölgesel cazibe atağı" çerçevesinde komşularla yeniden bakanlar düzeyinde bir araya gelmeye hazır olduklarını vurguladı. Ayrıca, kapsamlı bir anayasa, serbest seçimler ve güvenlik ortamının oluşturulması için destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.