Resmi Gazete'de yayımlanan ilanla Dışişleri Bakanlığı'nın sekiz sözleşmeli bilişim çalışanı alımı gerçekleştireceği duyuruldu. İlana göre, uygulamalı/yazılı ve sözlü sınav sonuçlarına göre başarı sırasına göre 8 sözleşmeli bilişim çalışanı seçilecek.
Tam zamanlı olarak üç Yazılım Uzmanı, bir İş Analisti, bir Ağ Uzmanı, bir Bilgi Güvenliği Uzmanı ve iki Sistem Uzmanı alımı yapılacak.
Başvurular için gerekli olan genel şartların yanı sıra, bilişim uzmanları için detaylı bilgi ve tecrübe gerektiren belgelere de ihtiyaç duyulacak. Bilgi güvenliği uzmanı pozisyonu için Certified Ethical Hacker (CEH) Sertifikası'na sahip olunmasının tercih nedeni olarak belirtilmesi dikkat çekti. Bu sertifikaya sahip olanlar, siber korsanlar gibi kurumların bilgisayar sistemlerine sızma yöntemlerine hakim ancak bunu güvenlik açıklarını ortaya çıkarmak için kullanan bilişim uzmanları olarak nitelendiriliyor.
"BEYAZ HACKER" SERTİFİKASI TERCİH NEDENİ
İlanda, adaylardan beyaz hacker kabiliyetleri için belirli sertifikalara sahip olmalarını istiyor. Özel şartlar arasında, Certified Ethical Hacker (CEH), ECSA/LPT (Ec-Coincil Certified Security Analist/Licensed Penetration Tester), Offensive Security Certified Professional (OSCP), Web Application Penetration Tester (GWAPT) veya CPTE (Certified Penetration Testing Engineer) sertifikalarından en az birine sahip olmak veya ISO 27001 Baş Denetçi Sertifikası'na sahip olmak yer alıyor.
Ayrıca, işe alınacak bilişim uzmanlarından, bilişim sistemlerine ait güvenlik sistemleri hakkında bilgi sahibi olmaları, standart güvenlik araçlarında deneyimli olmaları, sızma testleri ve güvenlik açığı değerlendirme araçlarında bilgi sahibi olmaları, zafiyet yönetimi ve zafiyetlerin giderilmesi konularında bilgi sahibi olmaları, Siber Olaylara Müdahale Ekibi kurulumu, yönetimi ve dokümantasyonunda deneyimli olmaları gibi beceriler ve deneyimler bekleniyor.
İlana göre, işe alınacak personelin ücretlendirilmesiyle ilgili olarak, aylık brüt sözleşme ücretinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (B) bendine göre istihdam edilenler için belirlenen brüt sözleşme ücret tavanının özel şartlar başlığı altında belirtilen brüt sözleşme ücret tavanının katları ile çarpımı sonucu belirleneceği ancak kurumun tavan ücretin altında sözleşme düzenleme ve ödeme yapma yetkisinin olduğu ifade edildi.