DİSK 51'inci yaşını kutluyor!

51 yıl önce Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ile bağımsız Gıda-İş ve merkezi Zonguldak'ta bulunan Türk Maden-İş sendikalarının genel başkanları Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet...

51 yıl önce Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ile bağımsız Gıda-İş ve merkezi Zonguldak'ta bulunan Türk Maden-İş sendikalarının genel başkanları Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan DİSK, kurulduğu 1967 yılından kapatıldığı 12 Eylül faşist darbesine kadar birçok büyük direnişe imza atmıştı.

Kuruluşun hemen ardından 24 Haziran 1967'de yürürlükteki İş Kanunu’nu protesto etmek için Ankara Tandoğan Meydanı’nda bir miting düzenleyen DİSK'in ilk kitlesel eylemi bu oldu.

DİSK daha sonra Paşabahçe, Kozlu, Singer, Türk Demir Döküm, Derby, Turhal, 15-16 Haziran, MESS direnişleri sırasında önemli roller oynadı. 

DİSK'in kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler 27 Aralık 1977'de katledildi. 

DİSK TARİHİNDEN NOTLAR

DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) işçilerin doğrudan iradesi ile, Türkiye Maden-İş, Lastik-İş, Gıda-İş, Basın-İş ve Türk Maden-İş sendikaları tarafından 13 Şubat 1967 tarihinde kuruldu.

Sınıf ve kitle sendikacılığının Türkiye'deki ilk ve tek temsilcisi olan DİSK, devletten ve sermayeden bağımsızlığı ve sendika içi demokrasiyi temel ilkeleri olarak belirledi. DİSK'e bağlı sendikaların kazanımları işçi sınıfının DİSK'e ilgisini artırdı. Diğer konfederasyonlara göre daha iyi koşullarda toplu sözleşmeler, daha yüksek sosyal haklar, iş yerinde üst arama uygulamalarının kaldırılması ve fazla mesailerde işçi onayı zorunluluğu gibi işçilerin "saygı'' taleplerine dair kazanımlar DİSK'i giderek büyüttü.

DİSK kuruluşunun ardından sadece kendi üyelerinin değil tüm ezilen ve sömürülen kesimlerin hakları için mücadele etmeyi kendine görev bildi. 1970'lerde örgütlenen 15-16 Haziran Direnişi, 1 Mayıslar, DGM Direnişi, 16 Mart Faşizme İhtar Eylemi ve Demokrasi Mitingleri nedeniyle her zaman hedefte oldu. 1 Mayıs 1977 Taksim Mitingi kontrgerillanın saldırısına uğradı, 37 kişi yaşamını yitirdi. Kurucu Genel Başkan Kemal Türkler bir suikast ile öldürüldü. 12 Eylül askeri darbesi sonrası yöneticileri hapishanelere atıldı, öldürüldü, faaliyetleri yasaklandı ve mal varlığına el konuldu. DİSK'in 261 yöneticisi ve 3 uzmanı cunta mahkemelerinde toplam 2053 yıl hapis cezası aldı.

1991'de mahkemenin kararının bozulmasının ve beraata karar verilmesinin ardından 1992'de DİSK'in faaliyetleri yeniden başladı. O tarihten bugüne emek ve demokrasi mücadelesini büyüten DİSK, bugün 22 sendikasıyla mücadelesini sürdürüyor.

DİSK'TEN ÇAĞRI

Onurlu bir geçmişi aydınlık bir geleceği olan, Türkiye işçi sınıfının, dünya emek hareketinin ve halkın umudu DİSK, 51'inci kuruluş yıldönümünde tüm üyelerini ve dostlarını direnen işçilerle beraber olmaya çağırıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
"Temmuzda artış yapılmayacak"
Milli Emlak 400 Tarla ve Arsayı Satışa Çıkardı: Aylık Sigara Parasıyla Tarlanız Olabilir!
ABD'li çip şirketi Nvidia, İsrailli Run:ai'yi satın alacağını duyurdu