DİSK-AR : Dar gelirlinin gıda enflasyonu yüzde 67-86 bandında!

DİSK-AR, TÜİK’in açıkladığı Ekim 2024 enflasyon verilerini değerlendirerek dar gelirlinin enflasyonunu hesapladı. Resmi gıda enflasyonu yüzde 45,3 iken, dar gelirli kesimin gıda enflasyonu yüzde 67-86 bandında belirlendi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerini takiben, gelir seviyelerine göre hissedilen enflasyonu hesapladı. Açıklamada, dar gelirli vatandaşların enflasyonu, resmi verilere göre ortalama iki kat daha fazla hissedildiği belirtildi. DİSK-AR, "Resmi gıda enflasyonu yüzde 45,3 iken dar gelirlinin gıda enflasyonu yüzde 67 ile 86 arasında" ifadesine yer verdi.

TÜİK’in Ekim ayı için açıkladığı enflasyon oranı aylık yüzde 2,88, yıllık ise yüzde 48,58 olarak kaydedildi. DİSK, bu verileri değerlendirerek, "Enflasyon hedefi tutmuyor" açıklamasında bulundu ve gıda fiyatlarındaki artışın resmi rakamlardan çok daha yüksek hissedildiğini vurguladı. Resmi enflasyonun yüzde 48,5 olmasına karşın, dar gelirli kesimin gıda enflasyonu yüzde 86,3'e ulaştı. Ayrıca, hükümetin belirlediği yüzde 41,5'lik yıllık enflasyon hedefinin tutmayacağı ifade edildi.

DİSK-AR, toplumsal sınıflar arasındaki enflasyon farkına dikkat çekerek, 2003’ten bu yana ortalama fiyatların 21 kat, gıda fiyatlarının ise 32 kat arttığını belirtti.

Ekim ayındaki TÜFE verilerine göre, en yüksek yıllık fiyat artışı yüzde 93,6 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Konut harcamaları yıllık yüzde 89,3 artarken, lokanta ve otel harcamalarındaki artış yüzde 62 olarak kaydedildi. Aylık bazda en yüksek artış ise yüzde 14,3 ile giyim ve ayakkabı grubunda görülürken, gıda harcamalarındaki artış yüzde 4,33 oldu.

DİSK-AR’ın çalışmasında, emeklilerin gıda enflasyonu yüzde 67, üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun yüzde 54,2, ikinci yüzde 20’lik grubun yüzde 67,9 ve en yoksul yüzde 20’lik kesimin gıda enflasyonu yüzde 86,3 olarak hesaplandı. Öte yandan, yüksek gelir gruplarının daha düşük oranlarda enflasyon hissettiği; dördüncü yüzde 20’lik grubun yüzde 47,4, en yüksek gelir grubunun ise yüzde 34,2 oranında gıda enflasyonu yaşadığı belirtildi. Bu, en yoksul ve en zengin gruplar arasında hissedilen enflasyonun büyük farklılıklar gösterdiğini ortaya koydu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.