DİSK-AR’ın Mart 2024 tarihli "Avrupa’da Türkiye’de Emeklilerin Durumu" raporuna göre, Türkiye, emekliler ve sosyal koruma alanında en az harcama yapan ülkeler arasında yer alıyor.
Rapor, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan "Sosyal Koruma Raporu 2024-26: İklim Eylemi ve Adil Geçiş için Evrensel Sosyal Koruma" çalışmasından yararlanılarak oluşturuldu. Raporda yer alan bilgiler şu şekilde:
ILO verilerine göre, dünya genelinde sosyal korumaya (sağlık dahil) ayrılan kamu kaynakları, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) ortalama yüzde 19,3'ü iken, Türkiye'de bu oran sadece yüzde 10,5'tir. Dünyada emekliler için hükümet harcamalarının GSYH'ye oranı yüzde 7,9 iken, Türkiye'de bu oran 4,3’tür. Doğu Avrupa ülkelerinde emekliler için GSYH’nin yüzde 9,3’ü, Batı Avrupa ülkelerinde ise yüzde 11,3’ü oranında kamu harcaması yapılmaktadır. Türkiye, emeklilik harcamalarına en az kaynak ayıran ülkeler arasında öne çıkmaktadır.
Yüksek gelirli ülkelerde ortalama emeklilik harcamalarının oranı yüzde 9’a, Batı, Kuzey ve Güney Avrupa’da ise bu oran yüzde 11’e çıkmaktadır. Düşük gelirli ülkelerde ise emeklilik harcamaları, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) sadece yüzde 0,2’sini oluşturmaktadır. Rapora göre, Türkiye emeklilik harcamalarına GSYH’sinin yüzde 4,3’ü kadar kaynak ayırmaktadır.
Raporda şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye’de emekli aylıklarının artırılmasına ilişkin ‘kaynak yok’ iddialarının gerçeği yansıtmadığı, Türkiye’nin emeklilere GSYH’den pay vermeyi tercih etmediği, ILO tarafından yayımlanan rapor aracılığıyla bir kez daha ortaya konmuştur."