TÜİK, salgının başladığı Mart ayında işsizliğin 13,2 ye düştüğünü iddia etti. DİSK ise Uluslararası Çalışma Örgütü'nün yönetimlerini kullanarak gerçek işsizlik rakamını açıkladı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu'nun çizdiği pembe tabloyu dağıttı. TÜİK'in yüzde 13'e düştüğünü iddia ettiği işsizlik için "Gerçekle ilgisi yoktu" denilen araştırmada, "TÜİK’in Mart 2020 dönemine ait Haziran 2020 HİA sonuçlarında yer alan dar tanımlı (resmî) işsizlik oranı ve işsiz sayısı yaşanan istihdam ve iş kaybını yansıtmayan ve tamamen işsizlik hesaplama tekniğinin yetersizliğinden kaynaklanan bir sonuçtur" bilgisi verildi.
'KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALAMAYAN, KAYIT DIŞI ÇALIŞIP İŞSİZ KALANLAR HESAPLANMADI'
Araştırma raporunda, TÜİK'in verdiği rakamlar için şöyle denildi.
"TÜİK’in işsizlik hesaplama tekniği Covid-19 gibi bir salgın döneminin etkilerini yansıtmaktan uzaktır. TÜİK araştırmanın yapıldığı referans haftasından geriye doğru 4 hafta içinde iş arayanları işsiz sayıyor. Oysa Covid-19 döneminde yaygın olarak işten çıkarma yerine kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği kullanılması nedeniyle milyonlarca işçi çalışmadığı halde istihdamda gözükecek. Örneğin, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği alan işçiler iş aramadıkları için işsiz sayılmıyor. Bugüne kadar 3,5 milyon işçi için kısa çalışma ödeneği başvurusu yapıldı ve 1 milyona yakın işçi ücretsiz izin ödeneği alıyor.
Öte yandan kısa çalışma ödeneği alamayan, kayıt dışı veya kendi hesabına çalışıp işsiz kalanların önemli bir bölümü ise Covid-19 nedeniyle iş arama eğiliminde olmadığından işgücü piyasası dışına çıktılar ve onlar da işsiz sayılmadı."
KORONAVİRÜS NEDENİYLE MEYDANA GELEN İŞ KAYBI 5.5 MİLYON
Araştırmada, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) kullandığı "eşdeğer tam zamanlı istihdam kaybı" yönetimini kullanarak işsizlik rakamlarını yeniden hesapladı. Araştırma sonuçlarına göre, Covid-19 nedeniyle meydana gelen eşdeğer iş kaybı 5,5 milyon olarak gerçekleşti. Mart 2019’a göre geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyon artarak revize edilmiş geniş tanımlı işsiz sayısı (tam zamanlı istihdam kaybı dahil) 13 milyon 385 bine yükseldi. 33 milyon 966 milyon olarak dikkate alınan geniş işgücüne göre revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik (istihdam kaybı dahil) oranı ise yüzde 39 olarak hesaplandı.