DİSK''ten OHAL raporu: İşte bilanço

DİSK, ilan edilmesinin ikinci yıl dönümünde yeni düzenlemeyle kalıcı hale getirilen OHAL’in ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin emekçilerin yaşamına etkilerini değerlendiren raporunu kamuoyuyla paylaştı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Çetin Çalışkan, DİSK üyesi sendikaların Genel Merkez ve şube başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığını basın toplantısında OHAL’in ve başkanlık rejiminin çalışma hayatına olumsuz etkileri kapsamlı bir raporla ortaya kondu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun raporun özetini sunduğu basın açıklamasının ardından, rapor basın ile paylaşıldı.

Raporda hem 2 yıllık OHAL sürecinde KHK ile yapılan yasal düzenlemeler, işten çıkarmalar, ihraçlar, yasaklamalar tablolar halinde anlatıldı, hem de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin işçiler için getireceği zorluklar ifade edildi.

Raporda 2 yıllık OHAL sürecinde 19 sendika ve konfederasyonun kapatıldığı, 154 bin 767 işçiyi kapsayan 7 grevin yasaklandığına dikkat çekildi. “Darbecilerin yargılanması, darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılması ve devlet içindeki paralel yapının dağıtılması  demokrasi ve hukuk devleti açısından yaşamsal öneme sahiptir” ifadelerinin kullanıldığı raporda, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında kamudan 5 bin kişinin ihraç edildiği hatırlatılarak, 2 yıllık OHAL döneminde bu rakamın 135 bin kişi olduğuna dikkat çekildi. OHAL sürecinde DİSK Genel-İş Sendikası’ndan 2 bin 661 kişinin de iş sözleşmelerinin feshedildiğine ifade edildi. Bunlardan sadece 50’sinin işe iade edildiği de rapora eklendi.

Yeni rejimin çalışma hayatına etkileri özetle şu şekilde:

  • Yeni rejimde cumhurbaşkanı çalışma hayatı dahil pek çok konuda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, CB Yönetmeliği ve CB Kararı ile tek başına düzenleme yapabilecek.
  • TBMM’nin bazı yetkilerini CBK ile kullanabilecek olan Cumhurbaşkanı çalışma hayatını ilgilendiren konularda da düzenleme yapabilecek ve karar alabilecek.
  • Cumhurbaşkanı temel hak ve özgürlükler, kişisel ve siyasal haklar dışında kalan çok sayıda konuda geniş yetkilere sahip. Ayrıca tek başına OHAL ilan edebilecek.
  • Cumhurbaşkanı asgari ücret tespit komisyonunun yapısını istediği gibi değiştirebilecek,
  • İşsizlik sigortası kaynaklarının kullanımında geniş yetkilere sahip olacak,
  • Bugün işçilerin sırtına yüklenen vergi ve harçların kanunlarda öngörülen alt ve üst sınırlar arasında artırılması konusunda yetkili olacak.
  • Cumhurbaşkanı grev yasaklarına karar verebilecek ve grevleri tek başına erteleyebilecek.
  • Doğrudan cumhurbaşkanına bağlı ve onun talimatıyla çalışacak olan Devlet Denetleme Kurulu’na sendikaları, meslek odaları ve dernekleri inceleme, soruşturma ve yöneticilerini görevden uzaklaştırma yetkisi verilmiştir.
  • Bütçesi işçilerden ve onlar adına kesilen primlerden oluşan Sosyal Güvenlik Kurumu’nu Sayıştay denetiminden çıkarmayı hedefleyen düzenleme yapılmıştır.

RAPORUN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

"Sayın Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ediyor, başarılar diliyorum"
Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
"Temmuzda artış yapılmayacak"
Milli Emlak 400 Tarla ve Arsayı Satışa Çıkardı: Aylık Sigara Parasıyla Tarlanız Olabilir!