Dismorfofobi, genellikle ergenlik döneminde başlayan ve kişinin kendi dış görünüşünü beğenmemesi, hatta takıntı haline getirmesi durumunu ifade eder. Beden dismorfik bozukluğu ise kişinin görünüşünde algıladığı kusurları saplantı haline getirmesidir. Bu durumu yaşayan insanlar, kendilerini biçimsiz veya çirkin olarak algılarlar ve görünüşlerindeki kusurları ya da hayal ettikleri kusurları takıntı haline getirirler.
Dismorfofobi belirtileri arasında, görünen herhangi bir kusuru abartma, sürekli kendine odaklanma, sürekli makyaj yapma, aşırı diyet veya spor yapma, estetik cerrahi gibi işlemleri takıntılı hale getirme davranışları bulunur. Bu durum sosyal veya mesleki işleyişte rahatsızlık veya eksiklik yaratabilir. Ayrıca, diğer insanların kendilerini kusurlu ve itici bulmaları korkusuyla olağan etkinliklerden kaçınma da yaygın bir belirtidir. Şiddetli vakalarda ise kişiler kendilerini eve kapatıp dışarı çıkmayacak şekilde kendilerini tecrit edebilirler.
Dismorfofobi, genelde insanların görünüşüyle ilgili olağan endişelerden farklıdır. Bu durum çoğu zaman aşırı bir şekilde zihinsel olarak meşgul edici ve duygusal acıya neden olabilir. Bu tür bir durumla karşılaşanlar, profesyonel yardım alarak bu takıntılı düşüncelerle başa çıkmayı öğrenebilirler.