AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dindar nesil' talebinin ardından, eğitim alanının dinselleştirilmesi için birçok görevini dini yapılara ve Diyanet’e devreden MEB, kadrolu öğretmen atama görevini de bıraktı. Yüzbinlerce öğretmen adayının atama talebine MEB “yeterli bütçe yok” yanıtı verirken, Diyanet İşleri Başkanlığı öğretmen alım ilanı yayımladı.
Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni'nin haberine göre, Diyanet, taşra teşkilatında görevlendirmek üzere 60 psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeni atayacağını duyurdu. Diyanet’in atamasında öğretmenlik başlangıç şartlarının MEB’den avantajlı olması da dikkat çekti.
MEB yönetmelik değişikliği ile KPSS puan geçerliliğine bir yıl şartı getirirken, Diyanet’in atama ilanında alınacak öğretmenler için 2018 ve 2019 yılı KPSS puanının esas alınacağı belirtildi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki koşulların yanı sıra Diyanet ilanında en az 70 KPSS puan istedi. İlanda öğretmen adaylarına başvurular için adres olarak il ve ilçe müftülükler işaret edildi. Başvuru belgelerini tamamlayan adayların ise Diyanet’in gerçekleştireceği mülakata çağrılacakları belirtildi.
180 ÖĞRETMEN ADAYI
Diyanet’in ilanında 60 öğretmen atanacağı ve 180 öğretmen adayının da sözlü sınava çağrılacağı vurgulandı. Sözlü sınavların Ankara’da yapılacağını belirten Diyanet, bir komisyon oluşturularak öğretmenlerin sınava tabi tutulacağını belirtti. MEB’in öğretmen atamalarında her yıl komisyonlarda yer alanların yeterliliğine ilişkin tartışma yaşanırken, Diyanet atamasında komisyon oluşumuna ilişkin herhangi bir kriter yer almadı. Diyanet yetkililerinin yapacağı puanlamada, öğretmenlerin “mezun olduğu lisans programına ilişkin mesleki bilgi düzeyi” yüzde 70, “genel kültürü, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı” yüzde 15, “ifade yeteneği, muhakeme gücü, temsil ve ikna kabiliyeti” de yüzde 15 olarak değerlendirilecek.
SÖZLEŞMELİ DEĞİL KADROLU
Diyanet’in atama şartları da MEB’i geride bıraktı. Bakanlık 2016’dan itibaren kadrolu öğretmen atamasına son verererek sözleşmeli sisteme geçerken Diyanet, mülakatı geçen adayların kadrolu öğretmen olarak devlet memurluğuna atanacağını duyurdu. MEB’in mülakat öncesinde gerçekleştirdiği güvenlik soruşturmasına ilişkin belge talepleri de Diyanet’in ilanında yer almadı. Sözlü sınavın ardından başarı sırasına göre değerlendirilecek adaylardan ilk 60’ının Diyanet’in taşra teşkilarında eğitim öğretim hizmetleri sınıfında öğretmen kadrosuna atanacağı vurgulandı.