Diyarbakır ve Mardin'deki ölümcül yangının nedeni

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi'nin hazırladığı ön raporda, 15 kişinin yaşamını kaybettiği Diyarbakır ve Mardin'deki yangınla ilgili önemli tespitler yer aldı. İşte o neden ve ayrıntıları..

20 Haziran gecesi Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı bölgesinde çıkan ve 15 kişinin ölümüne neden olan yangınla ilgili soruşturma sürüyor. Bu kapsamda Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan ön rapor açıklandı. Yapılan incelemede, yangının çıktığı yerin tarım alanı olduğu ve görünürde saman bulunmadığı ortaya çıktı.

Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi (EMO) tarafından hazırlanan hazırlık raporu yayımlandı. Raporda, yangın mahallinde saman bulunmadığı belirtildi.

EMO Diyarbakır Şubesi'nin hazırladığı raporun sonuçları şöyle:

"Yangının çıktığı yerde ekili olduğu ve saman bulunmadığı görüldü.

Bulundu: Yangının çıktığı yerin ekili olduğu, yangının çıktığı yerin birçok yerde iletim hattı uzantıları ve fiberler üzerinde olduğu Direk OG sigortalarının (yüksek gerilim hatlarını, trafoları, kondansatörleri korumak için kullanılan) olduğu tespit edildi. (aşırı akım dağıtım ekipmanları) yerinde değil, kablolar boyunca uzanıyor ve bu bağlantılar, OG (orta gerilim) hatlarında görülen ekili tarım alanlarındaki ahşap direklerin varlığı nedeniyle kıvılcımlara neden olabiliyor. Bu ahşap direklerin kullanılması uygun görülmemektedir.

Hatların geçişlerinde direklerin etrafında yangın çıkmasını önlemek için herhangi bir önlemin alınmadığı görüldü. (Direklerin tabanında Nurhoa vb.) Sütunların tabanında dekoratif beton bulunmadığı, sütun tabanından çimlerin biçilmediği tespit edildi.

OG çizgilerinin altındaki ağaçların ani yükselişlere neden olduğu gözlemlendi.

İzolatörlerin gevşek ve sıkı bağlantılarının teknolojiye uygun yapılmadığı görüldü.

Ağların bakım ve onarımlarının yapılmadığı, teknik kullanıcı sorumluluğundaki hizmetlerin kullanılmadığı gözlemlenmiştir.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.