Diyarbakır'da Eski Taş Ocağında 54 Çocuğa Ait Mezarlık Keşfedildi

Diyarbakır'da yapılan eski taş ocağı kazısında, şaşırtıcı bir keşif yapıldı. Toplamda 54 çocuğa ait olduğu belirlenen bir mezarlık ortaya çıktı.

Diyarbakır'ın İnkaya Mahallesi'nde geçen yıl Bizans İmparatoru 1. Anastasius dönemine ait sikke bulunması üzerine başlatılan kazılar, eski taş ocağı olarak değerlendirilen alanda devam ediyor.

ÇALIŞMALARDA ÇOCUK MEZARLARI ORTAYA ÇIKTI

Kilise kalıntılarının keşfinin ardından bu bölgedeki kazı çalışmalarında, eski taş ocağı olarak kullanılan alanda çocuk mezarlarına rastlandı. Ekipler, 50'den fazla mezarın olduğunu belirledi.

MEZARLARDA KİREÇ TAŞINDAN SANDUKALAR

Kazı evinde muhafaza altına alınan kemikler incelenmek üzere Diyarbakır Müze Müdürlüğü'ne gönderildi. Mezarların çevresinde kireç taşından sandukalar oluşturulduğu ve kireç taşıyla üzerinin kapatıldığı gözlendi. Mezarların doğu-batı doğrultusunda olduğu ve gelişigüzel bir gömülme olmadığı belirlendi.

54 ÇOCUK MEZARLIK ALANI

Toplanan kemikler üzerinde yaş, cinsiyet ve ölüm sebepleri hakkında detaylı bir çalışma yapılacak. Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, mezarlık alanının sadece 0-6 yaş arası bebek ve çocuklara ait olması durumunun nadir görülen bir durum olduğunu belirtti. Müjdat Gizligöl: "Burada yaptığımız kazı çalışmalarında şu ana kadar 50 mezar bulduk. Bugün de 4 mezara ulaştık. Şu anda kaldırma işlemleri devam ediyor. Yani toplamda 54 mezarın olduğunu biliyoruz. Bu bakımdan bizim için çok ilginç bir sonuç. Muhtemelen burası taş ocağı olarak kullanıldıktan sonra bir nekropol (toplu mezarların bulunduğu yer) alana dönüştürüldü ve sadece çocuklar buraya gömüldü."

ANTİK KİLİSEDE MEZARLAR TESPİT EDİLDİ

Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde araştırma görevlisi ve antropolog Dr. Nazlı Akbaş, daha önce alanda bulunan antik kilisede mezarların tespit edildiğini ve bu mezarların 0-6 yaş arası bebek ve çocuklara ait olduğunu ifade etti. Detaylı iskelet çalışmaları henüz gerçekleştirilmedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Özhaseki: Hatay'daki Deprem Sonrası İnşaat Çalışmaları ve Kentsel Dönüşüm Hakkında Açıklamalar
Fahri Trafik Müfettişliği Yönetmeliğinde Değişiklik: Yeni Kurallar ve Şartlar
Antalya ve Çanakkale'de Organize Suç Örgütü Operasyonu: 9 Şüpheli Gözaltında
İstanbul Havalimanı'nda Kargo Uçağı Acil İniş Yaptı: Facia Önlenerek Uçak Kurtarıldı
Takipçi Kazanmak Adına İnsanların Canına Kastetti!