Diyarbakır'da maden şirketinin iptal edilen ÇED raporuyla maden açmaya çalıştığı ortaya çıktı!

Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'ndeki Hesandin Yaylası'nda, geçersiz bir ÇED raporu ile maden açma girişimi skandala yol açtı. Yerel halk ve sivil toplum örgütleri, maden şirketinin dayandığı belgenin beş yıl önce iptal edildiğini ortaya çıkardı.

Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'ndeki Hesandin Yaylası'nda planlanan maden ocaklarıyla ilgili geçersiz bir ÇED raporu kullanıldığına dair belge skandalı ortaya çıktı. Yerel halk ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun tepkileriyle gündeme gelen olayda, maden şirketinin dayanmak istediği ÇED belgesinin beş yıl önce iptal edildiği belirlendi.

İPTAL EDİLEN ÇED RAPORU VE MADEN AÇMA GİRİŞİMİ

Güneydoğu Ekspres'ten Sertaç Kayar'ın haberine göre, maden şirketinin sahibi, Hesandin Yaylası'nda maden çıkarma faaliyetlerine başlayabileceklerini ve halkın itiraz etmesi durumunda güvenlik güçlerini devreye sokacaklarını ifade etti. Ancak bölge halkı ve Pasur Hesandin Yaylası Koruma Platformu'nun çabaları sayesinde, şirketin dayandığı ÇED raporunun 16 yıl önce alındığı ve faaliyet başlamadığı için 5 yıl önce iptal edildiği anlaşıldı.

YAYLA VE ÇEVRE KORUMA MÜCADELELERİ

Hesandin Yaylası Koruma Platformu ile Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu gibi yerel örgütler, bu durumu kamuoyuna duyurarak, bölgenin doğal yapısını ve yerel halkın yaşam alanlarını koruma kararlılıklarını vurguladılar. Platform, bundan sonra da bölgeyi korumak için her zaman tetikte olacaklarını ve mücadeleye devam edeceklerini açıkladı. Diyarbakır Barosu ise yaşam alanlarını koruma sözü vererek, çevresel mücadelede aktif bir rol üstlendiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.