Diyarbakır'da Roma Dönemine Ait Lahit Bulundu: Tarihi Keşif!

Diyarbakır'da yapılan kazılarda Roma dönemine ait ilk lahit bulundu! Kentte tarihi bir keşif yaşandı: 12 bin yıllık geçmişteki ilk lahit, Diyarbakır'ın surları arasında ortaya çıktı.

Diyarbakır'ın tarihine ışık tutacak önemli bir keşif yapıldı. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır surlarının 4'üncü etabında yapılan kazılarda Roma dönemine ait bir lahit bulundu. Kentteki ilk lahit olma özelliği taşıyan bu keşif, bölgenin tarihine yeni bir bakış açısı getiriyor. Şimdi, bu antik eserin detayları titizlikle inceleniyor.

Diyarbakır'ın 12 bin yıllık tarihinde ilk kez bir lahit bulunmuş oldu. Bu lahit, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır surlarının 4'üncü etabında olan 75 numaralı burç ile Saint George Kilisesi arasında yapılan kazılarda ortaya çıktı. Lahit, Roma dönemine ait olduğu belirlenen ve kentte bulunan ilk lahit özelliğini taşıyor.

Restorasyon çalışmaları sürerken, ekipler sert zemine denk geldi ve bu bölgede inceleme yapmaya başladı. Yapılan çalışmalar sonucunda, Roma dönemine ait olduğu tespit edilen ve kentte bulunan ilk lahit olan bu eser ortaya çıkarıldı. Lahit, 2 kapağı bulunan, 2 metre 24 santimetre uzunluğunda ve 82 santimetre yüksekliğinde. Vinç yardımıyla çıkarılan lahit, müze bahçesinde sergilenmeye başlandı ve üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Lahit, Antik Çağ'da insanların ölülerini muhafaza etmek için kullandıkları, genellikle yeryüzünde sergilenen ve taştan oyularak yapılan sandık şeklindeki mezarları ifade eder. günümüzde de bazı devlet büyüklerinin mezarlarında kullanılmaktadır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.