Dizi yönetmenleri isyan etti: İsteklerini tek tek sıraladılar…

Yeni dizi sezonunun açılmasına az bir süre kala Yönetmenler Birliği Paltformu ortak bir bildiri yaparak çalışma koşullarını protesto etti.

Yeni dizi sezonunun açılmasına az bir süre kala Yönetmenler Birliği Paltformu ortak bir bildiri yaparak çalışma koşullarını protesto etti. Yönetmenler, haftalık çalışma saatlerini açıklayarak yapımcılardan buna uymalarını istedi.

Dünya televizyonlarında olduğu gibi Türkiye'de de en fazla izlenen kuşak olan diziler yakında yeni sezonuna başlayacak. Daha öncede dizi setlerindeki ağır çalışma koşulları nedeniyle protestolar yapılmış ancak uzun süreli diziler yapılmaya devam edilmişti.

Sektörün en önemli isimleri arasında yer alan yönetmenler yaşanan sıkıntıların ardından bir araya gelerek Yönetmenler Birliği Paltformu'nu kurdu. Platformun amacının çalışma koşullarının ve kalitenin yükselmesi olarak açıklandı.

Yeni sezon öncesi bir açıklama yapan YönBir, sektörün tamamı dinlendikten sonra oluşturulan ilkelere bağlı kalınmasını istedi. Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

  • Biz yeni dizi sezonu açılırken yönetmenler birliği platformu altında biraraya gelmiş yönetmenler olarak: setlerimizde; Sinema Tv Sendikasının, sektörün tüm bileşenleriyle uzun süreli müzakereler sonucunda oluşturduğu Dizi Çalışma İlkeleri doğrultusunda, çalışılması için elimizden gelen çabayı göstermeyi yönetmen sorumluluğunun bir parçası olarak görüyor ve bu ilkeleri sizin aracılığınızla kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

Sinema Tv Sendikasının yurdışındaki sinema ve dizi çalışma pratikleri ve sendikal düzenlemelerini inceleyerek ve bizim sektörümüz çalışanlarının taleplerini dinleyerek oluşturduğu ilkeler şu şekildedir.

  • Bir dizi setinde günlük çalışma süresi 12 saat haftalık çalışma süresi ise en fazla 72 saattir.
  • Paydos ve diğer iş günü başlangıçı arasında en az 11 saat olmalıdır.
  • Her 6 günlük çalışma sonrasındaki gün tatil günüdür. Ve tatil süresi en az 36 saattir.
  • Her 6 saatte bir yemek arasıdır.

Hem set çalışanlarına zihinsel ve fiziksel olarak dinlenebilecekleri asgari zaman yaratacak hem de ürettiğimiz içeriklerin kalitesini arttıracak bu kurallara uyulması kuşkusuz sadece biz dizi yönetmenlerinin iyi niyetiyle sağlanamaz. Bu ilkeler; yapım şirketleri dahil sektörün tüm bileşenlerinin bu ilkeleri içselleştirmesi ve uygulanması için gerekli çabayı göstermesiyle gerçekleşebilir.

Malesef setlerimizin çoğunda bu ilkeler halen uygulanmamakta bu durumsa setleri hem fiziksel ve zihinsel açıdan çok yorucu kılmakta, daha da önemlisi zaten iş güvenliği açısından tehlikeli iş koluna tabi dizi setleri daha da tehlikeli hale gelmektedir.

Bu açıklama biz dizi yönetmenlerinin sektör bileşenlerine açık çağrısıdır. Gelin yukarda saydığımız çalışma ilkelerini benimseyelim, uymak için elimizden gelen gayreti gösterelim ve setlerimizi bu insani şartlara göre yendiden inşa edelim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.