DNA'yı değiştirdiler: yanlışlıkla altı bacaklı ve cinsel organı olmayan bir fare ürettiler

Bilim insanları yanlışlıkla altı bacaklı ve cinsel organı olmayan bir fare embriyosu yaratarak DNA'daki değişikliklerin gelişim üzerinde nasıl büyük etkileri olabileceğini ortaya koydu.

Bilim insanları yanlışlıkla altı bacaklı ve cinsel organı olmayan bir fare embriyosu yaratarak DNA'daki değişikliklerin gelişim üzerinde nasıl büyük etkileri olabileceğini ortaya koydu.

TEDAVİLER İÇİN ÇALIŞIYORLARDI

Portekiz'in Oeiras kentindeki Gulbenkian Bilim Enstitüsü'nden bir ekip, fare embriyolarında yapılan DNA değişikliklerinin gelişim üzerindeki etkilerini inceleyerek yanlışlıkla altı bacaklı ve cinsel organı olmayan bir fare embriyosu yarattı. Embriyoların büyümesi sırasında belirli bir proteinin nasıl çalıştığını araştıran ekip, Tgfbr1 adı verilen bir reseptör proteini üzerine odaklandı. Yaptıkları çalışmanın sonucunda, bu proteinin etkisiz hale getirilmesiyle fare embriyolarında cinsel organlar yerine fazladan uzuvlar geliştiği ve birçok organın vücudun dışında büyüdüğü görüldü. Araştırmacılar, bu keşfin Tgfbr1 ve benzerlerinin kanser gibi diğer sistemlerdeki DNA'yı nasıl etkilediğini anlamalarına ve yeni kanser tedavileri geliştirmelerine yardımcı olabileceğini umuyorlar.

Gelişimsel biyolog Moisés Mallo liderliğindeki ekip, belirli bir reseptör proteini olan Tgfbr1'e odaklandı.

Mallo, "Resmi olarak dönüştürücü büyüme faktörü "beta reseptörü" olarak adlandırılan protein, genlerin ifadesinde rol oynayarak, temel olarak hangilerinin nerede etkinleştirileceğine karar verilmesine yardımcı olur ve her hücrenin, mesela bir kan hücresi, kas dokusu veya sinir hücresi olması gerektiğine karar verir. Bu çalışmada biz, omuriliğin gelişimini nasıl etkilediğini görmek için fare embriyolarında gelişmenin ortalama yarısına gelindiğinde Tgfbr1'i etkisiz hale getirdik" dedi. 

Mallo ve ekibi, "Bu protein olmadan diğer genler harekete geçtiğinde hücrelere üreme organları yerine bacaklara dönüşmelerini söylüyor. Beklediğimiz bu değildi" diye konuştu.

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.