Doğanın en güzel çiçeklerinden biri olan papatya, yalnız görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık üzerinde de birçok olumlu etkiye sahip. Mayıs-haziran aylarında çiçek açan papatyanın potansiyeli, toplama ve kurutma şartlarına bağlı olarak değişiyor.
PAPATYA MUCİZESİ
Papatya çiçeği, öğlen saatlerinde sapsız olarak toplandıktan sonra gölgede kurutulmalıdır. Ancak, bu önemli bitkinin toplanma ve kurutulma şartlarına dikkat edilmediği takdirde, etkilerinde azalma yaşanabilir. Mesela, papatya çiçeği toplandıktan bir yıl sonra, kullanılmasının herhangi bir faydası olmaz.
PAPATYA ÇAYI NELERE İYİ GELİR?
Mayıs papatyası bitki çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara karşı etkili bir doğal çözüm sunar. Papatya çayı, iltihap giderici özellikleri ile birlikte alerji oluşumunu önleyici bir rol üstlenir. Mikropların gelişimini engelleyerek bağışıklık sistemini destekler. Cildin temizlenmesinden sivilce oluşumunun önlenmesine kadar, papatya bitki çayı çeşitli cilt problemlerine karşı etkili olabilir. Papatya çayının hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici özellikleri, özellikle yatmadan önce tüketildiğinde kişiyi rahatlatmaya yardımcı olabilir.İrritabl bağırsak sendromu, kramplar, hazımsızlık, gaz, ishal ve kolik semptomlarını azaltma özelliği ile papatya çayı sindirim sistemine destek sağlar. Papatya çayı, adet döneminde yaşanan krampları hafifletmeye yardımcı olarak, kadınlar için doğal bir destek sunar. Gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi problemlerine karşı kullanılan papatya çayı, bu mevzuda etkili bir destek sağlayabilir. Emziren anneler ve bebekler için güvenli olan papatya çayı, taze hazırlanan çayın ılıtılarak bebeğe verilmesiyle gaz çıkarmaya yardımcı olabilir. Papatya çayı, gargara olarak kullanıldığında farenjit, bademcik iltihabı, larenjit, ağız ve boğaz mukozası iltihaplarını hafifletmede etkili olabilir.
PAPATYA ÇAYI DEMLENİR Mİ KAYNATILIR MI?
1 bardak taze kaynatılmış içme suyuna 1 tatlı kaşığı papatya çiçeği ilave ederek 5-10 dakika demlenmeye bırakın. Günde 3-4 defa yemeklerden sonra içebilirsiniz. Etkisini yitirmemesi için kaynatmadan hazırlanması önemlidir.
Gargara olarak kullanımında ise, bir fincana 2-3 çay kaşığı papatya çiçeği ve yarım bardak taze kaynatılmış su ekleyip, 5-10 dakika demlendikten sonra ılıtıp gargara olarak kullanabilirsiniz.