AB destekli Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yöneti baskıyı artırırken KKTC’den Ankara’ya “meşru hak ve menfaatların korunması” vurgusuyla Geçitkale Havaalanı’nın askeri kullanımı için izin hamlesi geldi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu, Geçitkale Havaalanı’nın İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) merkezi yapılması yönünde karar aldı.
Doğu Akdeniz’de enerji kaynakları üzerinde hâkimiyet mücadelesi yoğunlaşıyor. Özellikle Ankara’nın, Libya’da Birleşmiş Milletler’in (BM) tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Uzlaşı Hükümeti (UUH) ile imzaladığı deniz yetki alanı anlaşmasının ardından Avrupa Birliği destekli Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile İsrail, Mısır cephesinden Türkiye’ye baskı adımları sürerken KKTC’den kritik bir hamle geldi. KKTC Bakanlar Kurulu, önceki gün 1982 yılında askeri amaçlı inşa edilen Geçitkale Havaalanı’nın İHA ile SİHA ile yürütülecek faaliyetlerde kullanılmasına onay verdi.
Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, kararın Doğu Akdeniz bölgesinde yaşanan son gelişmeler ışığında KKTC’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin meşru hak ve menfaatlarının korunması amacıyla Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nın talebi üzerine alındığına işaret edildi.
GKRY İSRAİL’DEN İHA ALMIŞTI
İHA ve SİHA’ların yarından itibaren Geçitkale Havaalanı’ndan uçmaya başlayacağı belirtildi. İHA ve SİHA’lar Doğu Akdeniz’de görev yapan sondaj ve savaş gemilerine eşlik ediyor. GKRY, Türkiye’nin Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini gözlemlemek amacıyla İsrail’den dört adet insansız hava aracı satın almıştı.
DALAMAN YERİNE
KKTC’de Mağusa bölgesinde yer alan Geçitkale havaalanı, işadamı Asil Nadir’e kiralanmıştı. Uzun süredir kapalı olarak tutulan havaalanının askeri amaçlarla kullanılmasına yönelik Ankara-KKTC hattında bir süredir görüşmeler devam ediyordu. Bu amaçla Ankara’dan giden uzman bir ekibin Geçitkale’de yaptıkları incelemelerin ardından olumlu görüş bildirdiği belirtildi. Geçitkale Havaalanı, NATO standartlarında inşa edilmişti. KKTC Başbakanı Ersin Tatar DHA’ya verdiği demeçte, “Hükümetimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden gelen isteği bir gün içerisinde sonuca bağlamıştır. İHA ve SİHA’lar bölgede görev yapan sondaj gemilerimizi Dalaman’dan kalkarak takip ediyordu. Artık Dalaman’a gidip gelme olmayacak” dedi. Tatar ayrıca, Nadir’in sözleşmesinde bulunan “mücbir sebep ile ilgili maddenin çalıştırıldığını ve sözleşmenin fesh edilip durumun Nadir’e tebliğ edildiğini” söyledi.
Yunanistan, Ankara’nın, bölünmüş yapılı Libya’da UUH ile imzaladığı deniz yetki alanı anlaşmasının Girit Adası’nın kıta sahanlığını göz ardı ettiği gerekçesiyle BM’ye şikâyette bulunmuştu. Ankara’dan ise anlaşmanın tescili için Birleşmiş Milletler’e (BM) başvuru adımı gelmişti. Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün 19. Doha Forumu’na katılmak üzere bulunduğu Katar’da UUH Başkanlık Konseyi Başkanı Feyyaz el Saraj ile bir araya geldi. Çavuşoğlu Twitter hesabında, “Doğu Akdeniz’deki meşru hak ve çıkarlarımızı kararlılıkla korumaya devam edeceğiz” mesajını paylaştı.
ÇİNLİ ŞİRKETLE İMZA
Öte yandan GKRY’nin Çinli Petroleum Pipeline Engineering Co. şirketi liderliğindeki konsorsiyum ile sıvılaştırılmış doğalgaz için ilk tesisin inşaası kapsamında 290 milyon Avro’luk anlaşma imzaladığı belirtildi.