Doğu Anadolu Fay Hattı’nda hareketlilik: Büyük bir deprem kapıda mı?

Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Doğu Anadolu Fay Hattı’ndaki hareketliliğe dikkat çekerek Bingöl, Erzincan ve Elazığ illerini uyardı. Diyarbakır’ın 5 ilçesinin de ciddi deprem riski altında olduğunu belirten Bingöl, yetkililere tedbir çağrısında bulundu.

Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Malatya’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’ndaki riskleri değerlendirdi. Özellikle Bingöl, Erzincan ve Elazığ illerinde alarm veren fay hatları konusunda önemli uyarılarda bulundu.

6 ŞUBAT DEPREMİ TETİKLEDİ

Bingöl, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin, Doğu Anadolu Fay Hattı’nın büyük bir kısmını kırdığını belirtti. Sivrice ile Hazar Gölü arasında meydana gelen kırılmaların, bölgedeki fay hareketliliğini arttırdığına dikkat çeken Bingöl, bu hareketliliğin gelecekte daha büyük depremlere yol açabileceğini ifade etti.

BİNGÖL-YEDİSU FAYI TEHLİKE ALTINDA

Bingöl, Karlıova’dan Erzincan’a kadar uzanan Bingöl-Yedisu Fay Hattı’nın 250 yıldır büyük bir deprem üretmediğini ve bu hattın alarm verdiğini belirtti. Olası bir depremde bu hattın 7 ve üzeri büyüklükte bir sarsıntı yaratacağını öngören Bingöl, bölgedeki tüm şehirlerin bu riske karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. "Çürük binalar tespit edilmeli ve önlem alınmalı" diye uyardı.

DİYARBAKIR’IN 5 İLÇESİ RİSK ALTINDA

Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Diyarbakır’ın bazı ilçeleri için de özel bir uyarı yaptı. Lice, Hani, Ergani, Dicle ve Çermik ilçelerinin hem Doğu Anadolu Fay Hattı hem de Güneydoğu Anadolu Fay Hattı’nın etkisi altında olduğunu belirtti. Özellikle bu bölgelerde çürük yapılar için acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Bingöl, yetkililere çağrıda bulundu.

Bingöl, 6 ila 7 büyüklüğünde olası bir depremin Diyarbakır'ı ciddi şekilde etkileyebileceğini ve özellikle Bağlar ve Sur içindeki binaların dayanıklılığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

SONUÇ VE ÇAĞRI

Son olarak, Bingöl yetkililere Diyarbakır ve çevresindeki çürük binaların acilen tespit edilip yenilenmesi çağrısında bulunarak, "Rehavete kapılmayın, depreme karşı hazırlıklı olun" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.