Doğu Karadeniz Fındık İhracatı: İtalya'ya Artan Satışlarla 81 Ülkede Büyüme

Doğu Karadeniz'den yapılan fındık ihracatı, son 4 ayda 81 ülkeye 478 milyon dolar gelir sağladı. İtalya'ya ihracatta yüzde 19'luk artış gözlendi. Almanya ve Polonya da en çok fındık satılan ülkeler arasında. Fındık ticaretinde ülke çeşitliliği dikkat çekiyor.

Doğu Karadeniz'den geçen 4 ayda yapılan fındık ihracatı, 81 ülkeye 478 milyon dolar gelir sağladı. İtalya'ya yapılan ihracatta yüzde 19'luk bir artış kaydedildi. Almanya ve Polonya da fındık alımında öne çıkan ülkeler arasında. Fındık ticaretinde gözlenen ülke çeşitliliği dikkat çekiyor.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden geçen 4 ay içinde 81 ülke, özerk ve serbest bölgelere fındık satıldığını açıkladı.

Kalyoncu, bu ihracattan 478 milyon 812 bin 362 dolar gelir elde edildiğini belirterek, "Doğu Karadeniz'den geçen yılın aynı döneminde 353 milyon 74 bin 717 dolarlık fındık ihraç edilmişti. Bölgeden yapılan fındık ihracatı, geçen senenin aynı dönemine göre değerde yüzde 36 artış gösterdi" dedi.

İtalya'ya yapılan fındık ihracatının yüzde 19 arttığını belirten Kalyoncu, İtalya'nın en fazla fındık satılan ülkeler arasında olduğunu ve bu dönemde 123 milyon 292 bin 619 dolarlık fındık ihraç edildiğini söyledi.

Kalyoncu, İtalya'ya geçen yılın ilk 4 ayında 103 milyon 272 bin 770 dolarlık fındık satıldığını hatırlatarak, bu dönemdeki artışın yüzde 19 olduğunu ifade etti.

Almanya'nın 91 milyon 574 bin 516 dolarla ikinci sırada yer aldığını ve Polonya'nın da 38 milyon 574 bin 893 dolarlık fındık alımıyla üçüncü sırada olduğunu belirten Kalyoncu, fındık ihracatında ülke çeşitliliğine dikkat çekerek Cezayir, Dubai, Venezuela, Sri Lanka, Senegal, Mauritius ve Türkmenistan gibi ülkelere de fındık satışı yapıldığını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.