Doğu Türkistan soykırımı BM gündeminde: Milyonlarca insan toplama kamplarında!

Uygurlar için Kampanya (CFU), BM İnsan Hakları Konseyi'nde gerçekleşen Çin'in Evrensel Periyodik İncelemesi sonrasında, Çin'in Uygur bölgesinde işlediği iddia edilen insanlığa karşı suçlar ve soykırım konusunda uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin Çin'in Evrensel Periyodik İncelemesi sonrasında, Uygurlar için Kampanya (CFU), dünya genelindeki ülkeleri Çin'in Uygur bölgesinde işlediği iddia edilen insanlığa karşı suçlar ve soykırım mevzusunda harekete geçmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde gerçekleşen Çin'in Evrensel Periyodik İncelemesi (UPR) sonrasında, Uygurlar için Kampanya (CFU), uluslararası toplumu Çin'i Uygur bölgesinde gerçekleştirdiği insanlığa karşı suçlar ve soykırımdan dolayı sorumlu tutmaya çağırdı. UPR, beş yılda bir gerçekleşen ve tüm BM Üye Devletlerinin insan hakları kayıtlarının değerlendirildiği önemli bir mekanizma.

"İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR"

23 Ocak 2024 tarihinde devam eden oturumda, 160'tan fazla ülke Çin'in insan hakları durumu hakkında önerilerde bulundu. CFU, Çin'in Uygur bölgesinde işlediği "insanlığa karşı suçlar" hakkındaki 2022 raporu dahil olmak üzere, 2018'den bu yana bir dizi güvenilir rapor ve kanıtın ortaya çıktığını vurguladı. Uluslararası İnsan Hakları Servisi, 50'den fazla ülkenin Çin'e özel ve detaylı tavsiyelerde bulunduğunu belirtti.

 

KEYFİ TUTUKLAMALAR

ABD'nin Cenevre Misyonu, Uygur bölgesi, Tibet ve Hong Kong'daki keyfi tutuklamalara son verilmesi ve BM'nin belirlediği diğer tavsiyeleri de içeren sekiz öneride bulundu. Ayrıca, zorla asimilasyon politikalarına ve bölgesel ayrımcılığa son verilmesi çağrısı yaptı.

CFU İcra Direktörü Rushan Abbas, 30 ülkenin Çin'in suçlarını listelediğine tanık olmanın memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Abbas, bu durumun uluslararası toplumun Çin'in suçlarını açığa vuran kanıtları dikkate alacağına dair güçlü bir mesaj olduğunu belirtti. CFU, Çin'in Uygur bölgesindeki eylemlerinden dolayı sorumlu tutulması gerektiğini vurgulayarak, insan haklarına saygı gösteren bir dünyada uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı. Pekin yönetimi ise suçlamaları reddederek BM organlarının bulgularının yanıltıcı olduğunu ileri sürdü. CFU, ÇHC'nin Uygur bölgesinde işlediği suçlardan dolayı hesap vermesi çağrısını sürdürdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze'deki Cibaliye mülteci kampına Saldırı Düzenlendi
Peru'da Trans Hakları İçin Sokaklara Dökülen Protestocular: Cinsiyet Kimlikleri Hastalık Değildir
Münih Havaalanı, İklim Aktivistlerinin Protestosu Nedeniyle Kısa Süreliğine Kapandı
Gazze'ye Yardım Çabaları: Deniz Yoluyla İnsani Yardımın Zorlukları
Hamas'ın İsrail Rehinelerine Yönelik 7 Ekim Saldırısında Üç İsrailli Cansız Beden Bulundu