Koronavirüs aşıları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gündemin bir numaralı maddelerinden biri. Son koronavirüs tablosuna göre; günlük vaka sayısı 62 bin 606, günlük can kaybı ise 288 olarak açıklandı.
Peki Türkiye'de aşılama ne durumda?
Bugüne kadar toplam 19 milyon 965 bin 278 doz aşı vuruldu. 12 milyon 178 bin 151 kişi ilk doz aşısını vurulurken, 7 milyon 787 bin 127 kişi iki doz aşıyı da vuruldu.
En çok ve en az aşı yapılan iller
Diken'den Efe Sönmez'in haberine göre; nüfusa oranla en çok aşı vurulan iller Çanakkale, Edirne ve Sinop oldu. Yine nüfusa oranla en az aşı vurulan iller ise Hakkari ve Şırnak.
Diken’in bakanlık verilerinden derlediğine göre Çanakkale, nüfusuna oranla yüzde 41.4’le en çok aşı uygulanan kent konumunda. Çanakkale’yi yüzde 41’le Edirne, yüzde 40’la Sinop takip ediyor.
Nüfusu 15.4 milyonu bulan Türkiye’nin en kalabalık kenti İstanbul’da 3.1 milyon aşı yapıldı. Bu da yaklaşık yüzde 20.4’e denk geliyor. İstanbul, bu oranla 81 il arasında 61’inci sırada.
5.6 milyon nüfuslu Ankara’da 1.6 milyon doz, 4.3 milyonluk İzmir’de ise 1.3 milyon doz aşı yapıldı.
Batıda ve Karadeniz bölgelerindeki kentlerde nüfusun üçte birine karşılık gelecek miktarda aşı uygulandı.
En az aşı vurulan kentlerin tamamı doğu ve güneydoğuda
Nüfusunun yüzde 14 ve daha azı kadar aşı uygulanan kentlerin tamamı Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yer alıyor. Şırnak yüzde 5.3, Hakkari yüzde 5.8, Şanlıurfa yüzde 7’yle son sıralarda yer alıyor. İç Anadolu’da ise uygulanan doz miktarı, nüfusun üçte birine denk geliyor.
İşte Diken'in hazırladığı harita:
Doğudaki yurttaşların aşıdan haberi yok
TELE1'de Rojda Altıntaş imzasıyla çıkan haberde, doğuda bazı köylerin aşıdan haberdar olmadığı belirtilmişti. Altıntaş'ın konuştuğu Muş Tabip Odası Başkanı Fatma Rojin Öngün, " Aşılanmayan köyler var. Belki köyde birkaç kişi aşıyı biliyordur ama geri kalanı yaptıramamıştır, bilmiyordur. Yaşlılarımız gelip gidemiyor. Televizyondan da takip edemeyenler var" ifadelerini kullanmıştı. Öngün, sadece Muş'ta 65 yaş üstü yurttaşların yarısından fazlasının aşılanmamış olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylemişti.
Birçok kişi e-nabız kullanmayı bilmiyor
Bitlis Tabip Odası Başkanı Fikret Aydın ise kentte aşılama oranının çok düşük olduğunun altını çizmiş ve " Aşıya olan güvensizlik, etkin aşılamada en önemli sorun olarak duruyor. Bitlis’te 1. doz aşılama yüzde 4,35, 2. doz ise yüzde 2,9 olarak kaydediliyor. Randevu almada sorun yaşanıyor olabilir. E-nabız kullanımının bilinmiyor olması bir neden. Aile hekimleri kendisine kayıtlı olup aşıya gelmeyen kişileri aramıyor, neden gelmediğini sormuyor. Bu konuda bir geri dönüş yapılması aşılamada oranı yükseltecektir" demişti.
Teknolojik imkansızlıklar nedeniyle randevuda sorun yaşanıyor
Van Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç ise hastanelerde servislerin ve yoğun bakımların dolu olduğunu söyleyerek " Doğu ve Güneydoğu’da özellikle internete erişim, teknolojik imkansızlıklar ve bu zeminde randevu alımında yaşanan sorunlar nedeniyle aşı oranları bugün itibariyle genel nüfusa oranladığımızda Van’da yüzde 5’lerde" demişti.