Doğum İzni 24 Haftaya Çıkıyor! MHP'nin Yasa Teklifi Neler Getiriyor?

MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, doğum yapan kadınlar için hazırladığı kanun teklifi ile izin süresinin 24 haftaya çıkarılmasını, doğum yapan kadınların iki yıl gelir vergisinden muaf tutulmasını ve memurlara kreş ödeneği verilmesini önerdi.

MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, doğum yapan kadınlara yönelik önemli düzenlemeler içeren bir yasa teklifi hazırladı. Teklifte, doğum sonrası iznin 24 haftaya çıkarılması, doğum yapan kadının iki yıl süreyle gelir vergisinden muaf tutulması ve memurlara kreş ödeneği sağlanması gibi maddeler yer alıyor.

DOĞUM SONRASI İZİN 24 HAFTAYA ÇIKIYOR

Ersoy, yasa teklifinin gerekçesinde, Türkiye'de doğurganlık oranlarının düşmesinin sebeplerinden birinin doğum sonrası izinlerin yetersiz olması olduğunu belirtti. Mevcut durumda, kadın memur ve işçilere doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık izin verildiğini, çoğul gebeliklerde ise doğum öncesi izne iki hafta eklenmesi gerektiğini ifade etti.

KREŞ ÖDENEĞİ VE VERGİ MUAFİYETİ

Teklifte ayrıca, doğum yapan kadınların iki yıl boyunca gelir vergisinden muaf tutulması ve memurlara kreş ödeneği verilmesi gibi düzenlemeler de yer alıyor. Bu sayede, doğum oranlarının artacağı ve kadın istihdamının güçleneceği öngörülüyor. Ayrıca, doğum izninin artırılmasıyla bebeklerin anne sütü ile beslenme oranının da artacağı, bunun da uzun vadede sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlayacağı vurgulanıyor.

DOĞUM İZNİ VE KADIN İSTİHDAMI ÜLKENİN KALKINMASI İÇİN KRİTİK

Yasa teklifinin gerekçesinde, ekonomik nedenler, yetersiz izin süreleri, esnek çalışma imkanlarının azlığı ve kreş hizmetlerinin eksikliğinin doğurganlık oranlarını olumsuz etkilediği belirtildi. Bu düzenlemelerle doğum hızının artacağı, genç nüfusun büyüyeceği ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlanacağı ifade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.