Bilkent Şehir Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kevser Gülcihan Balcı, kulak memesindeki "Frank çizgisi" olarak bilinen çapraz çizginin, artan kalp-damar hastalığı riskine işaret edebileceğini ancak bunun tıpta tek başına bir gösterge olarak kabul edilmediğini açıkladı.
Prof. Dr. Balcı, kulak memesinde, genellikle 45 derecelik bir açıda ve farklı derinlik seviyelerinde bulunan ve adını, teoriyi 1973'te geliştiren Dr. Sanders T. Frank'tan alan çizginin, kalp-damar hastalıklarının habercisi olabileceğini ifade etti.
Ancak, Prof. Dr. Balcı, bu bulgunun kalp-damar sağlığı ile ilişkilendirilmesine rağmen, kişinin sadece kulak memesindeki çizgiye bakarak kesin bir teşhis koymak doğru olmayabileceğini belirtti.
Kalp tomografisi, EKG gibi yöntemlerin yeterince gelişmediği dönemde bazı fiziksel değişimlere bakılarak kalp hastalıklarının tespit edilmeye çalışıldığına ve bunlardan birinin de "Frank çizgisi" olduğuna işaret eden Balcı, sonrasında bu çizgiyle ilgili bilimsel çalışmaların yapıldığını aktardı.
"Frank çizgisi, kulak memesinde çapraz seyirli bir çizgidir. Günlük hayatımızda belki çok dikkatimizi çekmeyebilir fakat buna ilişkin geçmişte yapılan emekler mevcut. Bu çalışmalarda, Frank çizgisine sahip kişilerde, artmış kalp-damar hastalığı ve artmış inme riski olduğu bildirilmiştir." şeklinde konuşan Prof. Dr. Balcı, bu bulgunun tek başına bir endişe kaynağı olmadığını vurguladı.
Hastaların tek bir fiziksel bulguya göre değil, eşlik eden başka hastalıklara ve laboratuvar değerlerine göre değerlendirildiğini belirten Balcı, bu çizginin varlığının tek başına bir gösterge olmadığını ve kişinin endişelenmemesi gerektiğini söyledi.
Balcı, kalp-damar hastalığı riskini değerlendirirken birden fazla faktörün dikkate alındığını, bunlar arasında hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara kullanımı, aile öyküsü gibi unsurların bulunduğunu ifade etti.
Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenmenin kalp sağlığını korumanın anahtarı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Balcı, düzenli egzersiz yapılmasının önemine de dikkat çekti.