Görsel üretim, metin yazarlığı, kodlama ve çeviri gibi birçok alanda kullanılan yapay zekâ teknolojileri, her geçen gün hayatımızda daha fazla yer buluyor. Ancak bu ilerlemeler, yeni nesil dolandırıcılar için de kapılar açıyor. Bu dolandırıcılar, para istemeden önce aile veya arkadaşların konuşma tarzını taklit etmek için yapay zekâ kullanıyor. Hükümet destekli bir rapora göre, İngilizlerin %28'i son 12 ayda bu tür dolandırıcılıklardan etkilendi.
Kötü niyetli dolandırıcılar, bu yöntemlerle milyonlar kazanıyor. Araştırmaya katılanların yarısı, bu tür dolandırıcılıklardan haberdar olmadıklarını ve kendilerini nasıl koruyacaklarını bilmediklerini belirtiyor. Uzmanlar, bu tür dolandırıcılıklardan korunmak için güvenli kelime gibi yöntemler öneriyor. Dolandırıcılar, sosyal medyaya yüklenen üç saniyelik bir ses kaydından bile sesi klonlayabiliyor. Daha sonra kurbanın yakınlarına sesli mesaj veya sesli not gönderip acil nakit para talep etmek için profilleri tarayarak hedeflerini seçiyorlar.
Bankalar, acil para taleplerinde kullanılmak üzere, yalnızca yakınların bilebileceği güvenli bir kelime veya ifade oluşturulmasını öneriyor. İngiltere merkezli Starling Bank'ın güvenlik uzmanı Lisa Grahame, "İnsanlar, kendilerini daha savunmasız hale getireceklerini düşünmeden, düzenli olarak ses kayıtlarını içeren içerikleri çevrimiçi olarak paylaşıyorlar," diyor.
"Dolandırıcılar, sesinizi kopyalamak için yalnızca üç saniyelik bir ses kaydına ihtiyaç duyar. Ancak, aile ve arkadaşlarınızla birlikte onları engellemek için güvenli bir cümle oluşturmanız sadece birkaç dakikanızı alır," dedi. "Güvendiğiniz arkadaşlarınız ve ailenizle dijital olarak paylaşmayacağınız bir güvenli cümle belirlemek, telefonun diğer ucundaki kişinin kimliğini hızlı ve kolay bir şekilde doğrulamanın etkili bir yoludur."