Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!

Bakanlık, dolandırıcıların tüketicileri kandırarak yasa dışı paraları transfer ettiğini duyurdu. Vatandaşlar uyarıldı: Sahte bilgilerle iletişime geçmeyin, hassas verilerinizi paylaşmayın!

Bakanlık, dolandırıcıların tüketicileri kandırarak yasa dışı yollarla elde edilen paraları transfer ettiğini açıkladı. Özellikle araç alım satım siteleri ve sosyal medya platformları üzerinden gerçekleşen bu dolandırıcılık vakalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sahte bilgilerle iletişime geçmemeleri ve hassas verilerini paylaşmamaları konusunda dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, dolandırıcıların çeşitli platformlardan tüketicilere ulaşarak, yasa dışı yollarla elde edilen parayı transfer etmek için "banka hesabı kiralanması veya kullanılması karşılığında yüksek kazanç" vaadiyle insanları kandırdığı belirtildi.

Açıklamada, dolandırıcıların çeşitli yöntemler ve vaatlerle hedeflerine ulaşmaya çalıştığı, bunun araç veya ikinci el ürün alım satım siteleri, sosyal medya platformları, yatırım tavsiyesi veren platformlar gibi sıkça kullanılan kanallar aracılığıyla gerçekleştiği vurgulandı. Dolandırıcıların genellikle geliri kısıtlı olan öğrenciler, ev hanımları veya daha duyarlı gruplar olan yaşlılar ve engellileri hedeflediği ifade edildi.

Açıklamada, dolandırıcıların vatandaşların bilgisizliğinden, hatalarından, zaaflarından veya belli markalara duydukları güvenden faydalandığına dikkat çekildi. Bu durumun önlenmesi, dürüst ve güvenilir markalar ile işletmelerin saygınlığının korunması, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi ve ülke kaynaklarının yasa dışı yollarla dışarıya transfer edilmesinin engellenmesinin amaçlandığı belirtildi.

Ayrıca, Bakanlık ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) işbirliğiyle 20-21 Nisan tarihlerinde Sosyal Mühendislik Dolandırıcılığını Önleme Çalıştayı düzenlendiği hatırlatıldı. Çalıştaya Bakanlık yetkilileri, Yargıtay Başkanlığı, Adalet, Hazine ve Maliye, Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TOBB, RTÜK, Kişisel Verileri Koruma Kurumu, TBB, Bankalararası Kart Merkezi, Kredi Kayıt Bürosu, TCMB, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği, çeşitli kamu ve özel bankalar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı belirtildi.

Açıklamada, vatandaşların dikkat etmesi gereken noktalara da vurgu yapıldı. Sahte veya başkasına ait bilgilerle iletişim kurulduğunda, gönderilen e-posta, SMS gibi içeriklerle, sosyal medya üzerinden gelen reklam ve mesajlara karşı temkinli olunması gerektiği ifade edildi. Hassas bilgilerin paylaşımında dikkatli olunması, her bağlantının tıklanmaması, elektronik cihazların virüslere karşı korunması, aldatıcı tekliflere karşı dikkatli olunması önerildi. Son dönemde sıkça kullanılan IBAN kiralama ilanlarına karşı da benzer hassasiyetin gösterilmesi gerektiği belirtildi.

Ayrıca, açıklamada hesap sahiplerinin, hesaplarında gerçekleşen işlemlerden doğrudan sorumlu olduklarına dikkat çekilerek, bu tür durumlarla karşılaşıldığında ödemelerin yapılması öncesinde kontrol ve teyit etmenin önemine vurgu yapıldı.

Son olarak, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını, haklarını ve güvenliğini korumak adına Bakanlıkça faaliyetlerin hassasiyetle sürdürüldüğü belirtilerek, sosyal mühendislik dolandırıcılığından kaynaklanan mevcut ve potansiyel mağduriyetlerin giderilmesine yönelik çalışmaların devam edeceği bildirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.