Dolar haftaya yükselişle başladı, TCMB faiz indirimi için enflasyonu bekliyor

Dolar, yeni haftaya 34,27 TL'den başlarken, TCMB faiz kararını sabit tuttu ve indirimler için enflasyon verilerini işaret etti. Küresel piyasalarda jeopolitik riskler izleniyor, ABD seçimleri ve Çin'in faiz indirimleri dikkat çekiyor.

Yeni haftaya başlarken dolar, Türk lirası karşısında yükseliş göstererek 34,27 TL seviyesinden işlem görmeye başladı. Euro ise 37,26 TL ile haftaya giriş yaptı. Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu ve indirimlerin başlaması için enflasyondaki gelişmeleri beklediğini belirtti. Eylül ayında enflasyonun bir miktar arttığına dikkat çeken TCMB, enflasyondaki iyileşme hızına ilişkin belirsizliklerin veri akışıyla arttığını vurguladı. Hizmet enflasyonundaki iyileşmenin ise yılın son çeyreğinde beklenildiği açıklandı.

Merkez Bankası’nın kararı sonrasında Morgan Stanley ve Citibank, enflasyonun iyileşme hızındaki belirsizliklere vurgu yaparak, faiz indirimlerinin Ocak 2025’te gerçekleşebileceğini öngördü. Yatırımcılar ise enflasyonun gerileme hızını görmek için ekim ayı verilerini beklemekte. Ayrıca, 8 Kasım’da TCMB’nin yılın son enflasyon raporunu açıklayacağı bildirildi.

Küresel piyasalarda jeopolitik riskler takip edilirken, Çin ekonomisini desteklemek amacıyla referans kredi oranını 3,35’ten 3,15’e indirdi. ABD’de ise seçimler yakından izleniyor ve Donald Trump’ın kazanma olasılığının artması doların değer kazanmasına neden oluyor. Dolar Endeksi (DXY) ise 103,3 seviyesine kadar yükseldi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.