Dolar Sahipleri Şaşkın! 110 Yılın Ardından Fed'den Beklenmeyen Adım

Dünyada dolar basma yetkisine sahip tek kuruluş olan ABD Merkez Bankası (Fed), 110 yıllık tarihinde bir dönüm noktası yaşadı. Küresel ekonomiyi derinden etkileyen kararlarıyla bilinen Fed, tarihi sürecinde ilk defa Hazine'ye kar payı aktaramadı.

ABD Merkez Bankası, 23 Aralık 1913 tarihinde kuruldu ve ABD'nin dünya ekonomisindeki büyük rolü nedeniyle alınan kararlar açısından sadece yerel bir kurum olmanın ötesine geçti.

Doların küresel ticaretin yüzde 80'inden fazlasında kullanılması, dolar basım işlemlerinde tek yetkili kurum olan Fed'i dünya ekonomisinin belirleyicisi haline getirirken, 1913 yılında kurulan ABD Merkez Bankası, tarihinde ilk kez bu yıl itibarıyla Hazine'ye kar payı aktaramadı.

117 MİLYAR DOLARLIK ZARAR

Genelde, merkez bankalarının zarar etmesi, ekonomi ilkelerine aykırı bir durum gibi algılansa da, bazı durumlarda bu olabilir. 2020 yılında küresel bir pandeminin etkisi altında, Fed, yüzde 2 faizli tahvilleri piyasaya sürerken, bu faiz oranı, 2023'te yüzde 5'in üzerine çıkan tahvil faizleri nedeniyle riskli bir durum oluşturdu.

O dönemde alınan atıl rezervler için bankalara yüzde 5'in üzerinde faiz ödemesi yapılması gerektiği için Fed, geçen yılı 117 milyar dolar zararla kapattı.


TCMB'NİN DE AYNI KADERİ YAŞAMASI BEKLENİYOR

21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının tasfiyesine karar veren yeni ekonomi yönetimi, 28 Mayıs seçimlerinin peşinden başlattığı tasfiye sürecinde KKM havuzundan 700 milyar liranın üzerinde çıkış yaşanmasını sağlamıştı.

Havuzdan çıkan paranın bir bölümü yeniden döviz tevdiat hesaplarına yönelirken, bu durum TCMB'nin diğer ekonomik metriklerle birlikte yüklü bir zarar yazmasına neden oldu.

Kur Korumalı Mevduat ve TCMB'nin açık pozisyonları sebebiyle ilerleyen aylarda benzer bir zarar tablosu açıklanması beklenirken, KKM'nin 2024 yılı sonu itibarıyla yürürlükten kaldırılması planlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Altın sahipleri ve borçluları dikkate alsın! 24 yıllık bir rekor kırıldı!
Türkiye'nin Çay İhracatında Büyük Başarı: 102 Ülkeye 2,219 Ton Çay Satıldı!
Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda'yı İnceleyecek: Rekabet Kanunu İhlali Şüphesi
TÜİK Verileri: Mart Ayında Türkiye'de Ticaret Satış Hacmi Arttı
Dolar ve Euro Kurlarında Haftanın Başında Düşüş: ABD Enflasyonu Takip Ediliyor