Dolar sahiplerine soğuk duş: 3 ay sonra bir ilk!

Son aylarda dolar kurundaki yatay seyirden sonra yatırımcıları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. 3 aylık sürede 80 milyar doların üzerinde döviz alımı yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün yapılan döviz satışı ile Mart ayından bu yana bir ilke imza attı.

Geçtiğimiz yıl göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, ekonomi politikalarında rasyonelleşme adımları atarken, yüksek enflasyonla mücadele amacıyla art arda faiz artırımları gerçekleştirmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dolar kurunu dengede tutmak ve ani kur artışlarını önlemek için uygulamaya konulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini sonlandırmayı amaçladı. 31 Mart seçimleri sonrasında ise ekonomi politikalarında keskin bir dönüşüm yaşandı.

3 AY SONRA BİR İLK YAŞANDI

31 Mart sonrasında döviz alımlarına başlayan TCMB, yaklaşık 3 aylık sürede net döviz pozisyonunu -74.6 milyar dolardan +10 milyar dolara kadar çıkardı. Bu süreçte her gün milyarlarca dolarlık alımlar yapan Merkez Bankası, dün yayınladığı verilerle dolar yatırımcılarını şaşırttı.

Değişen ekonomi modeliyle birlikte yabancı yatırımcı girişlerinin arttığı bu dönemde Merkez Bankası, ilk kez dün 1 milyar doların üzerinde bir satış gerçekleştirdi. En son Mart ayında bir gün içerisinde bu kadar büyük bir satış yapan Merkez Bankası'nın bu adımı, ekonomi piyasalarında soru işaretlerine yol açtı.

Üç aydır sabit kalan dolar kurunun, TCMB'nin satışları sonrası düşüş gösterme riski taşıyan net döviz pozisyonu karşısında yeniden hareketlenmesi endişe yaratırken, birikimlerini dolara yatıranlar ise bu hareketlenme sonrası yükselişin devam edeceğini beklemeye başladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.