Dört yeni ötegezegen keşfedildi

NASA'nın TESS misyonundan elde edilen verileri kullanan gökbilimciler, yaklaşık 130 ışık yılı uzakta dört yeni ötegezegen keşfettiler.

Keşfedilen gezegenler, bir çift turuncu cücenin çevresinde dönüyorlar. TOI 2076 ve TOI 1807 olarak adlandırılan bu yıldızlar arasında 30 ışık yılı mesafe var ve Güneş'ten küçükler. İki yıldız da aynı yaşta ve aynı yönde ilerliyor. Her iki yıldız da yaklaşık olarak 200 milyon yaşında. Yetişkinlik dönemine girmeye hazırlanıyorlar.

Keşfedilen dört gezegenden üçü TOI 2076 çevresinde dönmekte. Büyüklükleri Dünya ile Neptün büyüklüğü arasında.

TOI 1807'nin çevresinde dönen gezegen ise Dünya'nın iki katı büyüklükte. Üstelik kendi yıldızına çok yakın. Gezegenin bir yılı sadece 13 saat sürüyor. Bu da merak uyandırıyor, çünkü gezegenler yıldızlarına bu kadar yakın mesafede oluşmazlar. Bu gezegen oluştuktan sonra oraya gelmiş olabilir.

Bilim insanları şimdi bu gezegenlerin kütlesini ölçmeye çalışıyorlar. Ayrıca bu gezegenlerin bağlı olduğu yıldızlar da önemli. Bu kadar genç yıldızların keşfedilmesi bilim için önemli bir fırsat. Çünkü çok uzun bir süre boyunca bu yıldızların gelişimi doğrudan gözlemlenebilecek.

TESS teleskopu normal görev süresini 2020'de tamamladı ama görev süresi 2022'ye kadar uzatıldı. Bu süre içinde TESS, 2000'den fazla ötegezegen adayı keşfetti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.