Döviz hesabı olanlar dikkat: Dolar biriktirenler için yeni yasak geldi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan döviz hesaplarından elde edilen fon ve faiz gelirlerine uygulanacak vergi oranları, yüzde 40'a kadar artırılma yetkisi verilmişti. Bu kısıtlamanın ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz hesaplarına yönelik yeni bir sınırlamaya daha gitti.

Aralık ayında Meclis tarafından onaylanan bir düzenleme ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a döviz hesaplarından elde edilen fon ve faiz gelirlerine uygulanacak vergi oranları, yüzde 40'a kadar artırılma yetkisi verilmişti. Bu kısıtlamanın ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz hesaplarına yönelik yeni bir sınırlamaya daha gitti.

EKONOMİSTLER, KURDAKİ ARTIŞIN SEBEPLERİNİ DEĞERLENDİRİYOR

Türkiye'de son yılların en tartışmalı konularından biri olan kur artışları, son aylarda daha stabil bir seyir izliyor. Ekonomistler, kur tarafında belirgin bir artış olmamasını, 31 Mart seçimleri öncesi piyasaların baskılanması olarak yorumlarken, dolar kurundaki önemli artışların 2024 yılının sonuna doğru, özellikle 1 Nisan'dan sonra yaşanmasını bekliyor.

DÖVİZDEN ELDE EDİLEN GELİRE YÜZDE 40 VERGİ

Aralık ayında Meclis'ten geçen Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, döviz hesaplarından elde edilecek fon ve faiz gelirlerine uygulanan vergi oranlarını yüzde 40'a çıkardı. Bu değişiklikle birlikte, hükümet yeni ekonomi yönetimi ile döviz sahiplerine yönelik daha fazla sınırlama getirdi.

BANKALAR İÇİN YENİ KISITLAMA

Ani kur artışlarının önüne geçmek amacıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini devreye sokan hükümet, bu uygulamanın Hazine'ye yük getirmesi üzerine yaz aylarında tasfiye sürecini başlatmıştı. Merkez Bankası liderliğinde yürütülen KKM tasfiyesi kapsamında, dövizden TL'ye dönüşümde sınırlamalar getirildi. TCMB, KKM'den çıkıp döviz tevdiat hesaplarına yönelen yatırımcıları engellemek için bankalara yeni kararlarını tebliğ etti.

MECBURİ KARŞILIK ORANI ARTIRILDI

Birkaç ay önce döviz bulunduran bankalara, her 100 dolar için bulundurulması gereken Türk lirası karşılığını artıran TCMB, bu oranı yüzde 8'e çıkardı. Bu kararla birlikte, bankaların dövize olan talebi sınırlanırken, müşterilere TL mevduat faizlerinin artırılması teşvik edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Tanınmış bir cips markasına yönelik rekabet soruşturması başlatıldı
Migros ve Macro Center'da bulunan o çikolatada tehlike: Acil toplatılma kararı!
BIST 100 endeksinde 77 hissenin değeri düştü!
Yeni araç alma ve kiralama yok
Döviz Kuru Dalgalanmalarında Neler Değişti?