Döviz Piyasasında Dolar Yükselişe Geçti: Yeni Haftanın İlk Gelişmeleri

Döviz piyasalarında hareketlilik sürüyor. Dolar, yeni haftaya 34 TL'nin üzerinde bir artışla başlayarak 34,10 TL'den işlem görmeye başladı. Euro da bu haftaya yükselişle giriş yaptı ve 38 TL'nin üzerine çıkarak 38,07 TL'den işlem görüyor.

DOLAR HAFTAYA YÜKSELIŞLE GIRIŞ YAPTI: 34,10 TL'DEN İŞLEM GÖRÜYOR

Döviz piyasalarında hareketlilik devam ediyor. Dolar, haftaya 34 TL'nin üstünde bir artışla 34,10 TL'den işlem görmeye başladı. Euro da 38 TL'nin üzerine çıkarak 38,07 TL'den işlem görüyor.

Geçtiğimiz hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararları dikkatle izlendi. Fed, politika faizini 50 baz puan artırarak piyasalarda sürpriz yarattı; zira beklentiler yalnızca 25 baz puanlık bir artış yönündeydi. İlk saatlerde dolarda bir değer kaybı yaşanmasına rağmen, Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrasında Dolar yeniden yükselişe geçerek kayıplarını azalttı. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY Endeksi 101 seviyesine kadar çıktı. Dolar, yeni haftaya sınırlı kazançlarla girdi.

ABD’de bu hafta, Cuma günü açıklanacak Kişisel Harcamalar (PCE) verisi yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek. Bu veri, Fed’in enflasyonu izlemek için kullandığı en önemli göstergelerden biri olarak öne çıkıyor.

İç piyasada ise Fed'in faiz kararının ardından TCMB, politika faizini yüzde 50'de sabit tutarak şahin görüşünü yumuşatmıştı. Ağustos ayı metninde yapılan değişiklikler, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" ifadesiyle, faiz indirimlerine hazırlık olarak yorumlandı. Böylece faiz artışı ihtimali sıfırlandı.

Bu hafta içerisinde sanayinin işleyişine ilişkin kapasite kullanım oranları açıklanacak. Ayrıca, Cuma günü dış ticaret dengesi de dolar/TL kurunu izleyenler için önemli bir veri olacak.

Küresel piyasalarda ise bugün açıklanacak imalat verileri ile birlikte, Orta Doğu'da İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların da piyasalar üzerindeki etkileri takip edilecek.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.