DSÖ, Filistin'in Katılımı İçin Karar Aldı: BM Süreciyle Uyumlu Adım

DSÖ'nün 77. Dünya Sağlık Asamblesi'nde, Filistin'in DSÖ'ye katılımının BM üyelik süreciyle uyumunu öngören karar tasarısı kabul edildi. Tasarı, Filistin'in gözlemci haklarını genişletmeyi amaçlıyor, ancak DSÖ organlarında oy hakkı vermiyor.

DSÖ'nün 77. Dünya Sağlık Asamblesi'nde alınan önemli bir karara göre, Filistin'in DSÖ'ye katılımının BM üyelik süreciyle uyumlu hale getirilmesi öngörülüyor. Bu karar, Filistin'in DSÖ'deki statüsünü genişletmeyi amaçlarken, organlarda oy kullanma yetkisi vermiyor.

Dünya Sağlık Asamblesi'nin (DSA), Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) en üst karar organı, Filistin'in DSÖ'ye katılımının Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altındaki üyelik süreciyle uyumlu hale getirilmesini öngören karar tasarısı kabul edildi. Bu yılki 77. DSA toplantısında, Türkiye, Cezayir, Brunei Sultanlığı, Çin, Mısır, Endonezya, Irak, Ürdün, Kuveyt, Libya, Malezya, Nikaragua, Umman, Pakistan, Somali, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela tarafından sunulan bir teklif, "Filistin'in DSÖ'ye katılımı ile BM'ye katılımının uyumlu hale getirilmesi" konusunu ele aldı.

Tasarı, Filistin'in DSÖ'de gözlemci statüsünde bulunan haklarını koruyarak genişletmeyi amaçlıyor. Filistin'e, DSÖ'deki diğer üyelerle eşit haklar sağlanması öneriliyor, bu da Filistin'in toplantılarda konuşma ve temsil hakkını içeriyor. Ancak tasarı, Filistin'e DSÖ organlarında oy kullanma veya aday gösterme yetkisi verilmediğini de belirtiyor.

"Her Şey Sağlık İçin, Herkes İçin Sağlık" temasıyla gerçekleşen 77. DSA toplantısı 1 Haziran'da sona erecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.