DSÖ: Hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde ilerleme yavaş: acil eylem gerekiyor

DSÖ raporuna göre, sağlık hizmetlerinde enfeksiyon önleme hedeflerinde yetersiz kalındı. Düşük gelirli ülkelerde enfeksiyon riski 20 kat fazla. Önlemler alınmazsa her yıl 3,5 milyon kişi hayatını kaybedebilir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı rapora göre, COVID-19'un ortaya çıkışının üzerinden beş yıl geçmiş olmasına rağmen, sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonların (HAIs) önlenmesinde yeterli ilerleme kaydedilemedi. Raporda, iyileştirilmiş enfeksiyon önleme ve kontrol (IPC) uygulamalarının yanı sıra temel su, sanitasyon ve hijyen hizmetlerinin, hastane enfeksiyonlarının önemli bir kısmını önleyebileceği vurgulanıyor. Bu önlemler, aynı zamanda sağlık hizmetlerinde antimikrobiyal direnç (AMR) riskini azaltmada en etkili ve uygun maliyetli çözümlerden biri olarak öne çıkıyor.

HEDEFLER GERİDE KALDI

Rapor, ülkelerin %71’inin aktif bir IPC programı yürüttüğünü belirtirken, yalnızca %6’sının 2023-2024 döneminde DSÖ’nün belirlediği minimum IPC gerekliliklerini karşılayabildiğini ortaya koyuyor. Bu oran, 2030 yılına kadar %90’a ulaşma hedefinin oldukça gerisinde. Ayrıca, düşük ve orta gelirli ülkelerde (LMIC) sağlık hizmetleri sırasında enfeksiyon kapma riskinin, yüksek gelirli ülkelere (HIC) kıyasla 20 kat daha fazla olduğu ifade ediliyor.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "COVID-19 pandemisi, Ebola, Marburg ve mpox salgınları, patojenlerin sağlık hizmetlerinde ne kadar hızlı yayılabileceğini gösterdi. Ancak bu tehditler yalnızca salgınlarla sınırlı değil; hastaneler ve kliniklerde her gün varlığını sürdürüyor" dedi. Raporda, özellikle düşük gelirli ülkelerde bütçe yetersizlikleri ve koruyucu ekipman teminindeki eksikliklerin sorun yaratmaya devam ettiği belirtildi. 2023 yılında ülkelerin dörtte biri, kişisel koruyucu ekipman tedarikinde zorluk yaşadığını bildirdi.

3,5 MİLYON CAN KAYBI RİSKİ

DSÖ ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre, acil önlemler alınmadığı takdirde, hastane enfeksiyonları nedeniyle her yıl 3,5 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği öngörülüyor. Bu önlemlerin, sağlık harcamalarında yıllık 112 milyar dolarlık tasarruf ve 124 milyar dolarlık ekonomik kazanç sağlayabileceği ifade ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.