Sigara bırakmanın 'sağlıklı yolu' olarak Türkiye dahil birçok ülkede pazarlanan elektronik sigaranın sigara kadar zararlı olduğu ortaya çıktı.
34 ÜLKEDE YASAK
Elektronik sigaraların satışı 34 ülkede resmi olarak durduruldu. Ancak uygulamadaki aksaklıklar sebebiyle cihazlara ve meyveli çeşitlerine hala erişilebiliyor olması endişe yaratıyor.
DSÖ UYARDI
NTV'nin haberine göre; Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) genel direktörü, elektronik sigaranın nikotin bağımlılığına yol açtığını açıklayarak ülkeleri vatandaşlarını, özellikle de gençlerini korumak için elektronik sigara mevzusunda sıkı önlemler uygulamaya çağırdı.
GENÇLERİ HEDEF ALIYOR
İstatistiklere göre Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 yetişkinden biri, yani 11 milyon kişi, elektronik sigara kullanıyor. Gençler arasında kullanım ise çok daha yüksek. Gençlerin elektronik sigara tercih etmelerinin sebebi ise en az 16 bin aroma çeşidinin olması.
Tütün şirketleri, e-sigaraların geleneksel sigaralardan daha güvenli olduğunu ve sağlık açısından önemli ölçüde daha düşük risk oluşturduğunu iddia ediyor.
AKCİĞERLERE ZARAR VERİYOR
DSÖ'ye göre ama giderek artan kanıtlar, cihazların kalp ve akciğer sorunları riskini artıran tehlikeli maddeler ürettiğini gösteriyor.
TÜRKİYE'DE DE YASAK
Son üç yılda altı ülke elektronik sigara satışını tamamen yasaklamak için harekete geçti. Bu ülkeler; Cabo Verde, Laos, Nikaragua, Norveç, Türkiye ve Vanuata.
Türkiye'de de elektronik sigara ithalatı, satışı ve dağıtımı yasaklandı.