DSÖ'den Korkutan Uyarı: Su Kaynaklı Bir Salgın Tehlikesi!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son zamanlarda önemli açıklamalarda bulundu. Avrupa'nın yüksek salgın riskine karşı hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarıda bulunan DSÖ, Covid-19'un son pandemi olmayabileceğini belirtti. Ayrıca, su kaynaklı bir salgın tehlikesine işaret etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'nın yüksek grip salgını riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek hazırlıklı olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. DSÖ'nün pandemiye hazırlıktan sorumlu direktör vekili Dr. Maria Van Kerkhove, kıtanın grip tehdidiyle kesin olarak karşılaşacağını vurguladı. Van Kerkhove, "Covid-19 son pandemi olmayacak. Gelecekte bilinmeyen bir tehdit, daha önce görülmemiş bir şekilde saldırabilir" dedi.

Grip ve Pandemi Tehditleri

Van Kerkhove, Health in Europe'a yaptığı açıklamada, gribin dolaşımda çok fazla olması nedeniyle kesin bir tehdit oluşturduğunu belirtti. "Pek çok farklı türe bulaşmış durumda. Kuş gribi ve reassortment (bir virüsün türler arasında sıçramasına izin veren genetik değişiklikler) için fırsatlar var. Grip virüsü pandemisi için fırsatlar yüksek. Bu yüzden hazırlıklı olmak için bütün bir sistemimiz var" dedi. Ayrıca, başka bir koronavirüs pandemisi veya arbovirüs pandemisi görme olasılığına da dikkat çekti.

Arbovirüs Tehdidi

Arbovirüslerin, sivrisinek ve kene gibi enfekte böceklerin ısırmasıyla insanlara yayılan enfeksiyonlar olduğunu belirten Van Kerkhove, "Bu durumu dinleyen insanları korkutmak istemiyorum, ancak bu bizim hazırlıklı olmamız gereken bir şey. Pandemiler, ne yazık ki, yaşamımız boyunca karşılaşacağımız şeylerin bir parçası. Bu, hayatımız boyunca karşılaşacağımız son salgın olmayacak" dedi.

Kuş Gribi Vakaları Artıyor

Geçtiğimiz günlerde ABD'de Mart sonundan bu yana ikinci kuş gribi vakası görüldü. H5N1 virüsü, Michigan'da bir mandıra çalışanında tespit edildi. Geçen ay ise Teksas'ta bir mandıra çalışanının enfekte olduğu açıklanmıştı. Avustralya da bu hafta kuş gribinin ilk kez bir insanda görüldüğünü duyurdu.

Amerikan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Mart'tan bu yana yaklaşık 40 kişinin kuş gribi şüphesiyle test edildiğini bildirdi. Test edilen kişilerin hepsinin mandıra hayvanlarıyla temas halinde olduğu tespit edildi. CDC'ye göre, kuş gribinin insandan insana bulaştığına dair kanıt yok ve "H5N1"in genel halk sağlığına riski düşük olarak değerlendiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.