DSÖ'den 'Maymun Çiçeği' Virüsüne Karşı Acil Uyarı: Genel Direktör Ghebreyesus'tan Çağrı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika bölgesi dışındaki ilk Mpox (Maymun Çiçeği) vakasının İsveç'te tespit edilmesinin ardından önemli bir çağrıda bulundu.

DSÖ GENEL DIREKTÖRÜ GHEBREYESUS'TAN MPOX VIRÜSÜ İÇIN ACIL DURUM ÇAĞRISI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mpox virüsüne dair X sosyal medya platformunda önemli bir mesaj paylaştı. İsveç'te tespit edilen ilk Mpox vakasının, etkilenen ülkelerin virüse karşı birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguladığını belirten Ghebreyesus, tüm ülkelere veri paylaşımı ve bulaşmayı anlamak için işbirliği yapma çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, ülkeleri aşı gibi sağlık araçlarını paylaşmaya ve geçmiş uluslararası sağlık acil durumlarından edinilen dersleri mevcut salgını yönetirken uygulamaya davet etti.

HALK SAĞLIĞI ACIL DURUMU İLANI

14 Ağustos'ta, Mpox virüsünün Afrika ve diğer bölgelerdeki potansiyel uluslararası yayılma riskine karşı DSÖ Acil Durum Komitesi’ni toplama kararı alan Ghebreyesus, toplantı sonrası virüsün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu belirtti. Bu tavsiyeyi kabul eden Ghebreyesus, küresel sağlık topluluğunu harekete geçirmeye yönelik önemli bir adım attı.

Afrika Birliği de, Mpox virüsünün Afrika ülkelerinde hızla yayılması nedeniyle kıta genelinde halk sağlığı acil durumu ilan etti.

MPOX VIRÜSÜ VE BULAŞMA YOLLARI

Mpox virüsü, enfekte hayvanlar ve insanlardan bulaşabiliyor. Virüs, özellikle kemirgen hayvanlar ve enfekte bireylerin vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılmakta. Enfekte vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerle temas etmiş giysi ve eşyaları kullanmak, bulaşma riskini artırıyor.

BELIRTILER VE TEDAVI

Mpox virüsünün belirtileri, virüs bulaştıktan 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar görülüyor.

Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlar kullanılarak tedavi ediliyor. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı" olarak bilinen bu hastalığın adını, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.