Son dönemde yaşanan Dubai çikolatası çılgınlığı, Antep fıstığında arz ve talep dengesini bozdu. Tarlada 150 lira olan Antep fıstığının kilosu, 3 bin liraya kadar yükseldi.
Sosyal medyada yayılan paylaşımlar sayesinde popülerleşen Dubai çikolatası, Antep fıstığı ve tahin gibi bileşenlere olan talebi artırarak fiyatlarının fırlamasına neden oldu. Sabah Gazetesi’nin haberine göre, eylül ayından itibaren artan fiyatlar, Antep fıstığını "yeşil altın" olarak tanımlanmasına yol açtı. Fıstık ezmesi ise adeta kara borsa haline geldi.
Uzmanlar, bu durumun yerel üreticiler ve piyasa üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek sektörün geleceği hakkında uyarılarda bulunuyor. Birçok pastane ve tatlı üreticisi, artan fiyatlar nedeniyle Antep fıstığı kullanamaz hale geldi.
Uluslararası gıda markaları da Antep ezmesi ve fıstığını ürünlerinde kullanmaya başladı. Katmer, tatlılar, tuzlu atıştırmalıklar ve yemeklerde fıstığa olan talep patladı. Gıda tedarik zincirindeki bu dengesizlik, özellikle yerel üreticiler ve tüketiciler için endişe kaynağı olmaya devam ediyor.
DUBAİ ÇİKOLATASI NEREDEN ÇIKTI?
Dubai çikolatasının, antep fıstığı ezmesi ve künefe dolgulu sütlü çikolata tarifi Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) butik bir çikolata mağazasına ait. 9 senedir Dubai'de yaşayan Mısır kökenli İngiliz Sarah Hamouda, hamileliği sırasında çikolata aşermesi üzerine aradığı tadı hiçbir çikolatada bulamayınca kendi tarifini geliştirdi. Hamouda, bir röportajında, Dubai çikolatasını yaparken baklavadan esinlendiğini belirtmişti.
Ürünün adı yurtdışında Kunafa olmasına rağmen, Türkiye'de Dubai çikolatası olarak satılıyor.