Dünya Bankası, Kanal İstanbul Projesi'ni finanse etmeyeceğini açıkladı

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'ye sunulacak 35 milyar dolarlık finansmanın detaylarını açıkladı ve bu kapsamda Kanal İstanbul'un bu projeler arasında yer almayacağını vurguladı.

Dünya Bankası, Türkiye'ye beş yıl içinde toplam 35 milyar dolarlık finansman sağlamayı hedefliyor. Banka tarafından onaylanan Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF) kapsamında, Türkiye'deki mevcut 17 milyar dolarlık portföye ek olarak 18 milyar dolarlık finansman desteği sunulacak.

Bu program, Türkiye'yi Dünya Bankası'nın üçüncü büyük ülke programı haline getirdi.

PROJELER ARASINDA YER ALMADIĞINI AÇIKÇA BELİRTTİ

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, BBC Türkçe'ye verdiği röportajda, 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen bölgelerin ekonomik toparlanmasını desteklemeyi ve iklim değişikliği projelerini finanse etmeyi öncelikli hedefleri arasında gösterdi. Lopez, Kanal İstanbul'un finanse edilen projeler arasında bulunmadığını net bir şekilde belirtti.Humberto Lopez

YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNE DESTEK

Lopez, Ülke İşbirliği Çerçevesi kapsamında, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde altyapı, sosyal hizmetler ve ekonomik toparlanmanın öncelikli alanlar olduğunu ifade etti. İkinci hedefin, hükümetin 12 yıllık 60 GW'lik yenilenebilir enerji projesiyle enerji güvenliğini artırmak olduğunu belirterek, üçüncü olarak ise iklim değişikliğiyle mücadeleyi vurguladı.

PROJELER VE FİNANSMAN

Lopez, Eximbank'a ihracatçıları desteklemek için 660 milyon dolarlık bir garanti sağladıklarını ve karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyen şirketlere 400 milyon dolar finansman desteği sağlandığını açıkladı. Ayrıca, çatılara güneş panellerinin kurulmasını teşvik etmek amacıyla 600 milyon dolarlık bir proje onaylandığını belirtti.

'ŞİMŞEK'İN POLİTİKALARINI DESTEKLİYORUZ'

Lopez, Türkiye'nin Hazine Bakanı Mehmet Şimşek ile ilişkilendirilen mevcut ekonomi politikalarını desteklediğini belirtti. Türkiye'ye yönelik yabancı yatırımlarda olumlu bir eğilim olduğuna işaret eden Lopez, hükümetin doğru politikalarla ekonomik dengesizlikleri aşacağı umudunu dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.