Dünya Bankası son verileri açıkladı; Türkiye eşitsizlikte Avrupa lideri

Dünya Bankası verilerine göre, Sahra Altı Afrika ve Latin Amerika en yüksek eşitsizliğe sahip bölgeler. Türkiye, Avrupa'da eşitsizliğin en fazla olduğu ülke. Gini Endeksi, yüksek eşitsizliğin yoksulluk, ekonomik büyüme ve sosyal uyum üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor.

Dünya Bankası'nın Yoksulluk ve Eşitsizlik Platformu'na (PIP) göre, Sahra Altı Afrika ve Latin Amerika, dünyada eşitsizliğin en yüksek olduğu bölgeler olarak öne çıkıyor. Türkiye ise Avrupa bölgesindeki en yüksek eşitsizlik oranına sahip ülke konumunda bulunuyor.

Bir ülkedeki gelir, tüketim, servet veya fırsatların eşitsiz dağılımı, uzun zamandır sürdürülebilir kalkınma önündeki önemli engellerden biri olarak kabul ediliyor. Yüksek düzeyde eşitsizlik, yoksulluğun azalmasını engelleyebilir, ekonomik büyümeyi kısıtlayabilir, eğitim fırsatlarına erişimi sınırlayabilir ve genel sosyal uyumu zayıflatabilir.

Bu bağlamda Dünya Bankası, yakın zamanda "Yüksek eşitsizlik oranına sahip ülke sayısı" adlı yeni bir temel göstergeyi tanıttı. Habertürk'ün aktardığına göre, Yoksulluk ve Eşitsizlik Platformu'ndan (PIP) elde edilen son verilere göre, 52 ülke yüksek eşitsizlik seviyelerine sahip olarak tanımlandı. Haritaya göre, bu ülkeler çoğunlukla Sahra Altı Afrika ve Latin Amerika'da yer alırken, daha düşük eşitsizlik seviyelerine sahip ülkeler ise Nordik ve Doğu Avrupa bölgelerinde yoğunlaşıyor.

Türkiye, bölgesindeki diğer ülkelere kıyasla daha büyük bir eşitsizliğe sahip. Türkiye'nin Gini Endeksi, 44.4 ile çevresindeki ülkelerden çok daha yüksek bir orana işaret ediyor.

Dünya Bankası'na göre yüksek eşitsizlik, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde, ayrıca kırılgan ve çatışmalardan etkilenen ülkelerde daha yaygın. Yüksek eşitsizlik oranlarına sahip yüksek gelirli ülkeler arasında ise Şili, Panama, ABD ve Uruguay öne çıkıyor. Öte yandan, orta gelirli ülkelerin yaklaşık beşte ikisi ve düşük gelirli ülkelerin üçte biri yüksek eşitsizlik seviyeleri gösteriyor.

Yoksulluk ve Eşitsizlik Platformu'ndaki uyumlu hanehalkı anketi verilerinin analizinde iki önemli eğilim ortaya çıkmış durumda. İlk olarak, eşitsiz ülkelerin sayısının azaldığı görülüyor. 2000 yılında 77 olan son derece eşitsiz ülke sayısı, 2022'de 52'ye düşmüş. İkinci olarak, son on yılda veriye sahip ülke sayısında belirgin bir azalma olduğu tespit edilmiştir.

GİNİ ENDEKSİ NEDİR?


Gini Endeksi, 1912'de İtalyan istatistikçi Corrado Gini tarafından geliştirilen, gelir dağılımını ölçen bir istatistiktir. Ekonomik eşitsizliği incelemek, gelir dağılımını ölçmek ve bir nüfus içindeki refahın dağılımını belirlemek amacıyla yaygın olarak kullanılır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.