Dünya Bankası ülkeleri gelir düzeylerine göre sınıflandırdı: Türkiye hangi kategoride yer aldı?

Dünya Bankası, ülkelerin ekonomik durumlarını Gayrisafi Millî Hasıla (GSMH) verilerine dayanarak "düşük, alt-orta, üst-orta ve yüksek" olmak üzere dört gruba ayırdı. Bu sınıflamaya göre Türkiye, üst-orta gelir kategorisinde yer aldı.

Dünya Bankası, her yıl 1 Temmuz'da bir önceki yılın kişi başına düşen Gayrisafi Millî Hasıla (GSMH) verilerini kullanarak "Gelir düzeyine göre ülkeler sınıflandırması" raporunu yayımlar.

Dünya Bankası, ülkelerin ekonomik büyüme, enflasyon, döviz kurları ve nüfus artışı gibi faktörlere göre sınıflandırıldığı bir rapor yayımladı. Bu rapora göre Türkiye, kişi başına düşen Gayrisafi Millî Hasılası (GSMH) 4,516 ile 14,005 dolar arasında olan üst-orta gelir düzeyindeki ülkeler arasında yer aldı

1987-1997 yılları arasında alt-orta gelir kategorisinde yer alan Türkiye, 1998'de üst-orta kategoriye yükseldi, ancak 1999'da tekrar alt-orta kategoriye düştü. 2000'de yeniden üst kategoriye yükselen Türkiye, 2001'de ekonomik kriz yaşandığı dönem olarak bilinen Kara Çarşamba ile tekrar alt kategoriye düştü. 2004'te ise üst-orta kategoriye yükselerek, 20 yıl boyunca bu kategoride kaldı.

Dünya Bankası raporuna göre, Bulgaristan, Palau ve Rusya üst orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna yükselirken, Cezayir, İran, Moğolistan ve Ukrayna düşük orta gelir grubundan üst orta gelir grubuna yükseldi.

Raporda ayrıca, yalnızca İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının devam ettiği Filistin'in, gelir grubundan düşük gelir grubuna gerileyerek kategori düştüğü belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.