Dünya Bankası'ndan Şok Rapor: Etkileri 100 Yıldan Fazla Sürecek!

Dünya Bankası, küresel yoksulluğun azaltılmasında yaşanan ilerlemenin neredeyse durma noktasına geldiğini bildirdi. Banka, bu durumun, dünyanın neredeyse yarısı için yoksulluğu sona erdirmenin bir asırdan fazla sürebileceği anlamına geldiğini vurguladı.

Dünya Bankası, "Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu"nu "Çoklu Krizden Çıkış Yolları" başlığıyla yayımladı. Raporda, küresel yoksulluğun azaltılmasında sağlanan ilerlemenin neredeyse durma noktasına geldiği ifade edildi ve 2020-2030 yıllarının kayıp bir on yıl olarak değerlendirildiği aktarıldı.

692 MİLYON AŞIRI YOKSUL

Rapor, günümüzde dünyanın yüzde 8,5'inin (yaklaşık 692 milyon kişi) aşırı yoksulluk içinde yaşadığını ve bu bireylerin kişi başına günlük gelirinin 2,15 dolardan az olduğunu vurguladı. Ayrıca, dünya nüfusunun yüzde 44'ünün günde 6,85 dolardan daha az bir gelirle yaşamını sürdürdüğü ve bunun orta üst gelirli ülkeler için yoksulluk sınırı olarak kabul edildiği belirtildi. Söz konusu standardın altında gelir elde eden insanların sayısının, nüfus artışıyla birlikte 1990'lardan bu yana neredeyse hiç değişmediği ifade edildi.

"BİR ASIRDAN FAZLA SÜRECEK"

Mevcut ilerleme hızına göre, aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılmasının onlarca yıl alacağı, bireylerin gelirinin günlük 6,85 doların üstüne çıkarılmasının ise bir asırdan fazla süreceği kaydedildi. Yoksulluğun azaltılmasında sağlanan ilerlemenin çoklu şoklar nedeniyle duraklama aşamasına geldiğine dikkat çekilirken, Covid-19 salgınının kalıcı etkiler bıraktığı, günümüzde en yoksul ülkelerdeki aşırı yoksulluğun hala salgın öncesi oranların üzerinde olduğu ifade edildi.

Raporda, yoksulluğun tarihsel olarak düşük ekonomik büyüme ve kırılganlık gösteren ülkelerde yoğunlaştığı, bu durumun çoğunlukla Sahra Altı Afrika'da görüldüğü belirtildi. 2030 yılına kadar küresel nüfusun yüzde 7,3'ünün aşırı yoksulluk içinde yaşayacağının öngörüldüğü kaydedildi. Daha fazla ve daha iyi iş fırsatları yaratarak işgücü gelirlerini artırmanın yanı sıra eğitim, altyapı ve temel hizmetler gibi önemli alanlara yatırım yaparak yoksulların üretken kapasitesine katkıda bulunmanın önemine vurgu yapıldı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.